@ Gloria: nee hoor, enkel bij tankstations, als we die dan al nodig hebben. Nu ruikt het toch ook niet overal naar benzine?
En inderdaad, het gaat hier om een rechtstreekse elektrolyse van het ureum in de urine; hiervoor is slechts een spanning van 0.37 V nodig, terwijl de elektrolyse van water 1.23 V nodig heeft. Nadeel is wel dat elektrochemische destructie van een ureum naast stik- en waterstofgas ook koolstofdioxide oplevert. Dit wordt opgelost door het aanbrengen van een polymeermatrix met daarin een welbepaalde hoeveelheid kaliumhydroxide (KOH); dit zal binden met de afgescheiden koolstofdioxide tot dikaliumcarbonaat (potas), dat ook ergens opgeslagen zal moeten worden. Het is niet zo moeilijk om ervan af te geraken, want het wordt in de chemische industrie vrij veel gebruikt, maar er moet wel voorzichtig mee omgesprongen worden, want het heeft een irriterend effect op de mens.
Helemaal groen is het bovendien niet, want indien men de KOH wil terugwinnen door de potas te laten reageren met water (wat mij de eenvoudigste en goedkoopste methode lijkt), wordt er nog altijd koolstofdioxide uitgestoten. Voorlopig is het dus wel geschikt voor gebruik als brandstof, maar toch zal er voortgezocht moeten worden naar een volledig CO2-neutraal alternatief indien de CO2-uitstoot van deze elektrolysecel niet te compenseren blijkt