Dronken in het huwelijksbootje treden, levert wel eens de nodige problemen op. Dronken scheiden ook, zo ondervond een Indisch koppel. Ze willen terug met elkaar trouwen, maar Islamitische klerken steken daar een stokje voor. “Hertrouwen met de ex-man kan alleen als ze eerst drie maand gehuwd is met een andere man, ouder dan zeventig jaar.”
Ershad, een riksjaloper, mompelde drie keer ‘talaq’ (scheiding) in een dronken bui. Hoewel het koppel hun best deed de zaak stil te houden, en bleven samenwonen, kwam het nieuws de Islamitische klerken toch ter ore. Ze beslisten dat het koppel uit elkaar moest gaan. “Ershad zei driemaal ‘scheiding’ na elkaar, dat geeft het de wettelijke kracht van een echtscheiding,” verklaart de politie.
Volgens de regels moet de vrouw een andere man huwen vooraleer ze kan verenigd worden met haar (nu ex-)man. En ook de man van het ‘tijdelijke’ huwelijk is aan regels onderworpen: hij moet meer dan 70 jaar oud zijn.
Het is niet de eerste keer dat een dergelijke scheiding voorvalt. Eerder dit jaar mompelde een man driemaal ‘scheiding’ in zijn slaap. Ook dat kwamen de klerken te weten en ze legden het koppel dezelfde regels op. Het koppel weigerde te gehoorzamen en woont nu nog altijd samen.
Dertien procent van de Indische bevolking is moslim. De islamieten zijn onderworpen aan een speciaal stel regels, waaronder ook huwelijksregels. Meestal zijn het de klerken die beslissen wat er moet gebeuren.