Vijfhonderd jaar hebben we boeken van links naar rechts gelezen, maar nu is er een alternatief voor de moderne lezer: de Dwarsligger. Op de Manuscripta, de opening van het nieuwe boekenseizoen, werd dit weekend het nieuwe boekformaat gepresenteerd. De Dwarsligger is nog een slag kleiner dan een paperback, formaat zakagenda, twaalf bij acht centimeter. Daardoor is het boekje volgens de uitgever ideaal voor de reiziger, je stopt hem zo in je binnenzak. Het geheel weegt zo’n 150 gram dankzij het dunne papier waarop het gedrukt wordt. Revolutionair is het feit dat de tekst gedraaid is, zodat je het boek dus moet kantelen om het te lezen. De tekst blijft goed leesbaar omdat één ouderwetse bladzijde zo ongeveer over twee gedraaide bladzijdes wordt verspreid. Bovendien is de band van het boek gedeeltelijk los, zodat het boek mooi open blijft liggen.
ja dit leent zich voor een makkelijke woordgrap....
Doen we dus niet
Vind het persoonlijk niet echt een realistisch ontwerp. Een gadget in de boekenwereld in de hoop de boeken kleiner en hipper te maken en zo het hoofd boven water te houden tov de digitalisering en verkleining.
12 * 8 cm? Dat wordt of heel vaak de pagina's omslaan of lezen met een vergrootglas. Ik vind het in een tijd van laptops en andere digitale mogelijkheden nogal achterhaald om in 2009 het formaat van boekjes nog eens op de schop te nemen. Lijkt me uiterst zinloos.
als 2 bladzijdes is wat normaal 1 is wordt `t toch 2 zo dik lijkt mij.. dus als je dan van dikke boeken houd heb je alsnog veel ruimte nodig voor de dikte ipv de grootte
Ja precies, E-Reader moet nog z´n tijd krijgen, doordat uitvinding worden er minder bomen gehakt en minder papier verbruikt. Dit is gewoon afval.[quote]
Dat je boek veel kleiner wordt dat lijkt me sterk; je hebt nog steeds hetzelfde oppervlak nodig om je tekst op te drukken. Misschien kan je wat beknibbelen op de marges, maar als het lettertype/lettergrootte hetzelfde blijft, wordt je boekje er echt niet dunner door.
Quote: Vijfhonderd jaar hebben we boeken van links naar rechts gelezen, maar nu is er een alternatief voor de moderne lezer: de Dwarsligger
Als je de tekst draait lees je gewoon nog steeds van links naar rechts...Het boek is anders gedrukt, maar je houdt hem zo dat je weer van links naar rechts kan lezen.
Dit idee is helemaal niet nieuw. De eerste boeken die in eigen beheer werden uitgegeven (zo'n 20 jaar geleden) werden ook dwars gedrukt door de uitgever. Je betaalde hem een bepaald bedrag voor het drukken en kreeg daar 300 boeken voor die je zelf dan moest zien te slijten.
Als ik die Plasterk zie, heb ik altijd een teiltje nodig om te kotsen , wat vindt die vent zichzelf toch weer belangrijk. Ach, die hoed heeft hij gewoon nodig om zijn lage voorhoofd te verbergen, dat zal het zijn .