Bijna 2 weken geleden liet het gemeentebestuur van de Tsjechisch-Duitse grensplaats Chomutov 16 waarschuwingsborden plaatsen met een duidelijke boodschap: Ik bied u syfilis, gonorroe en HIV-besmetting, met daarnaast de afbeelding van een vrouw met doodskop. Op die manier wilde men de grensprostitutie drastisch aanpakken. Met resultaat, zo blijkt nu.
Het idee van deze directe aanpak kwam van een moeder van 3 dochters, die in de buurt woont van een van de bekendste prostitutiestraten van Chomutov. Haar dochters moesten iedere dag opnieuw verschillende prostituees passeren om naar school te gaan. Ik moet mijn kinderen toch beschermen, aldus Simona Kmonickova in de Duitse krant Bild.
De meeste bezoekers zijn Duitsers, maar ook Nederlanders, Tsjechen en zelfs Finnen zakken af naar de grensplaats om prostituees op te pikken. De actie, die in totaal 17.000 euro kostte, blijkt het gewenste resultaat te hebben. Volgens waarnemend burgemeester Jan Rehak is het aantal prostituees nu al gedaald van 22 naar 5. En dat zijn er nog 5 te veel, aldus Rehak in Bild.