Een van de grootste voedselverwerkende bedrijven van Engeland heeft patent aangevraagd op het idee om minder dikmakende chips te maken, gemaakt van vlees. De dunne, krokante, 'rijk aan proteïne en arm aan vet'-uitvinding wordt momenteel ontwikkeld in het laboratorium in North Yorkshire, volgens de fabrikant een 'gezond alternatief voor de vet-verzadigde aardappelchips'. De plannen van Cranswick Food werden onthuld in de formulieren van de aanvraag die werd ingediend bij het bureau van eigendom van ideeën, dat vroeger bekend stond als het patentkantoor. In die aanvraag staat beschreven hoe het fijngemalen rauwe vlees na verrijking met bijvoorbeeld gemodificeerd zetmeel en andere kleur- en smaakstoffen etc. in een folie wordt verwarmd op laag vuur waarna het in dunne plakjes wordt gesneden en knapperig gebakken m.b.v. een magnetron. Bernard Hoggarth, CEO van Cranswick zei: "In plaats van een pakje traditionele chips met bijvoorbeeld baconsmaak zou ik net zo lief een stukje écht vlees knabbelen. Het is allemaal een beetje 'out of the box' denken maar het zou best kunnen aanslaan, tenslotte eten mensen ook zomaar een kaasje of worstje als snack." Volgens Hoggarth zal de marketing doorslaggevend zijn in het wel of niet succesvol introduceren van dit product. We stellen ons iets voor als tubes als van Pringles waar de chips in opgestapeld zitten. De aanvraag rekent voor dat de vlees-chips per 100 gram 399 calorieën zou hebben, beduidend minder dan de 540 calorieën van gewone chips. Ze zouden ook 8.1 gram vet hebben tegen 18 gram in de gewone chips. Ook het zout-gehalte zou lager liggen bij de vlees-chips. Hoggarth zei, dat als de laatste tests succesvol worden afgesloten, de chips aan het eind van dit jaar of vroeg volgend jaar in de winkels zouden kunnen liggen.