Beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging NU’91 slaat alarm over het stilzwijgend verlenen van seksuele diensten door verzorgenden in de thuiszorg. Aanleiding is het verhaal van een 24-jarige studente HBO Verpleegkunde die een baantje had gevonden bij een PGB-cliënt. Zij trok aan de bel nadat haar gevraagd was de cliënt seksueel te bevredigen. De verzorgsters met wie zij meeliep, deden dit en vonden dit normaal.
Toen de studente dit weigerde, kreeg zij te horen dat ze niet geschikt was voor de verzorging en kon gaan. De studente meldde haar ervaringen bij de politie, het bemiddelingsbureau en bij NU’91. Michel van Erp, teamleider belangenbehartiging bij NU’91, noemt het moedig en bewonderenswaardig dat deze studente aan de bel heeft getrokken: "Dit soort handelingen hoort niet tot het takenpakket van verzorgenden en verpleegkundigen. Zij horen deze vraag ook niet te krijgen."
Per Saldo, de belangenorganisatie van PGB-cliënten, noemt het in het Eindhovens Dagblad van 6 maart jl. geen onbekend fenomeen en ziet er ook geen probleem in. "Iedere cliënt is vrij om te vragen wat hij of zij wil. En iedere verzorgende is vrij om daar al dan niet op in te gaan", zegt een woordvoerster van Per Saldo in de krant.