Wageningen Universiteit wil het wereldrecord insecten eten vestigen. Hoogleraar entomologie Marcel Dicke hoopt dat volgende week zaterdag zoveel mogelijk mensen sprinkhanen, meelwormen en andere beestjes komen verorberen op het Salverdaplein in de Gelderse plaats. ,,Ik vind het zelf best lekker'', zei hij dinsdag bij de presentatie van het festival City of Insects, dat van 18 tot en met 23 september in Wageningen plaatsheeft. Volgens Dicke zijn insecten voor driekwart van de wereldbevolking een echte lekkernij.
,,Overigens eet iedereen jaarlijks ongemerkt zeker een pond hele kleine zespotigen op'', zo stelt de hoogleraar. ,,Voor de recordpoging zullen we grotere insecten op allerlei manieren klaar laten maken. Je kan ze bijvoorbeeld roosteren, in chocola dopen of meebakken in een taart.''
Dicke heeft het festival met zijn vakgroep verzonnen om bezoekers te laten zien dat insectenonderzoek van grote maatschappelijke betekenis is. ,,Insecten domineren de wereld. Zonder insecten is er geen leven op aarde. We mogen dankbaar zijn dat wij in hun wereld mogen leven'', meent de professor, gekleed in een T-shirt vol insecten en vlinders.
Dicke: ,,Van alle soorten is maar een half procent schadelijk. De rest is uiterst nuttig. Wageningen zet bijvoorbeeld insecten in om pinautomaten te verbeteren. Ook boeken we succes met het onderzoek naar de bestrijding van de malariamug.'' Het Wageningse insectenonderzoek is in de hele wereld bekend.