NIEUWERKERK A/D IJSSEL - Hou je kop!’, klinkt het luid vanuit de stacaravan. Het overstemt het enorme geblaf nauwelijks.
Terwijl stiefzoon Jopie alle moeite doet om veertig keffende honden tot stilte te manen kijkt moeder Henny Bonefaas triest voor zich uit. Ze heeft het moeilijk en geregeld biggelen tranen over haar wangen.

„Ik moet hier weg met mijn veertig honden, terwijl ik altijd trouw mijn stageld betaal en niemand tot last ben,’’ snikt ze.

Ze bewoont met haar keffertjes een stacaravan in het Nieuwerkerkse Parc de IJsselhoeve, de voormalige camping Hitland. In de reglementen staat dat slechts twee honden op het park zijn toegestaan dus heeft Henny een probleem. De eigenaar is duidelijk: of 38 honden weg of een ander onderkomen zoeken.

„Ja, ik mag wel blijven,’’ zegt ze, terwijl Jopie opnieuw een poging waagt om de boel stil te krijgen . „Maar de stacaravan moet ook weg, dus moet ik een nieuwe kopen. Kost zo maar een ton en dat geld heb ik niet. Bovendien moeten dan toch de hondjes weg en dat doe ik niet.’’

’Hou nou eindelijk eens je kop Daisy!’, raakt Jopie langzamerhand zijn geduld kwijt. „Ze hebben alle veertig een naam en ik ken ze allemaal,’’ zegt Henny triest.

„Dotje is mijn lieveling, die heb ik met de papfles grootgebracht. Ze is een beetje zwakzinnig zei de dierenarts, dus heb ik haar altijd dicht bij me. Ik laat ze niet gaan, dat is zeker. Ik heb een klein hart, die beestjes dumpen kan ik niet. Het liefst ga ik nu slapen en word ik nooit meer wakker.’’ Zo erg is het dus gesteld met Henny, die al zestien jaar op haar stekkie woont. Dat ze de honden optimaal verzorgt blijkt uit het feit dat Eduard Opperman, districtsinspecteur van de Dierenbescherming, voor haar in de bres is gesprongen. „Er wordt pico bello voor de dieren gezorgd,’’ schrijft hij.

De enige oplossing? Henny hoopvol: „Ik hoop dat iemand een plekkie heeft voor mij en mijn hondjes. Ik wil er gerust voor betalen, als ik maar iets heb.’’

Jopie komt naar buiten. Hij heeft de boel uiteindelijk aardig stil kunnen krijgen...

Wilt u Henny Bonefaas helpen. Stuur dan uw reactie naar

rd.reageren@Ad.nl