Amerikaan maakt eigen kernreactor
Overdag is Mark Suppes uit New York een webontwikkelaar voor Gucci, maar ’s nachts bouwt hij zijn eigen kernreactor. Hij en 37 anderen zijn lid van Fusor.net, een online gemeenschap met als doel zelf thuis fusie te bewerkstelligen. Moeten de buren van Suppes oppassen? Nee, wat Suppes doet is legaal. De beste man werkt niet met gevaarlijke materialen als uranium en plutonium, maar met deuteriumgas. Deuterium lijkt erg op waterstof. “Ik denk dat deze technologie onze energieproblemen kan oplossen”, zegt Suppes tegen BBC. “Daarom begon ik met het bouwen van een kernreactor.” In de kernreactor van Suppes vindt kernfusie plaats. Kernfusie is het samensmelten van de kernen van verschillende atomen, waarbij een ander, zwaarder element wordt gevormd. Wanneer atomen van lichte elementen zoals waterstof samensmelten, wordt hierbij iets van de massa omgezet in energie, in het geval van waterstof ongeveer 0,67%. Deze energie is af te tappen: kernenergie. Ondanks dat Suppes’ generator legaal is, zijn er wel enkele kanttekeningen. Zo heeft zijn machine 30.000 volt nodig om te werken. Daarnaast produceert de reactor een kleine hoeveelheid straling, omdat neutronen tegen elkaar botsen. Op dit moment genereert de reactor van Suppes niet meer stroom dan hij erin stopt. Daarom is de reactor nog niet het ‘gouden ei’ waar wetenschappers naar op zoek zijn. In de toekomst hoopt Suppes een grotere kernreactor te kunnen bouwen, die misschien wel break-even draait.
Gerelateerde artikelen
das wel lullig voor die man, dat t niks oplevert
Afgezien van zijn 'ongevaarlijke' kernenergie, zou ik toch niet graag wonen naast iemand die met 30.000 volt werkt!
Stel je voor dat er een draadje per ongeluk contact maakt met de belnop of de deurkruk...
RuudDeUitvinder: Het is niet het voltage wat gevaarlijk is 50.000 volt kan je makkelijk hebben. De amperes die doen het hem en geven je de klap
Doppert: de aanhouder wint!
RuudDeUitvinder
Hoeveel volt denk jij dat er over hoogspanningskabels loopt?
En hoeveel schat je dat er door de kabel loopt die onder jouw straat door naar het grijze nuon kastje bij de buurman gaat?
Zo gevaarlijk blijkt het dus niet te zijn
Toch zijn het vaak dergelijke "idioten" die grote doorbraken bewerkstelligen. Mensen die tegen de meute in volhouden ... Vooral doorgaan dus
Normale mensen slapen toch snachts of ben ik nu de enige
In de toekomst hoopt Suppes een grotere kernreactor te kunnen bouwen, die misschien wel break-even draait.
Je bedoeld waarschijnlijk, een kernreactor die meer energie levert dan er in gaat.
Break-even is nog steeds nutteloos.
Lekker slim. Net als in Spiderman 2: lekker middenin de stad experimenteren.
"Ik heb goed nieuws, en ik heb slecht nieuws."
"Zeg op."
"Het goede nieuws is dat goedkope, zichzelf in stand houdende kernfusie nu mogelijk is."
"Te gek! En wat is het slechte nieuws?"
De technologie (de fusor) is al vrij oud (uit de jaren 60) en al een hele tijd bekend, kijk maar op Wikipedia. (En uitgevonden door een of andere meneer Farnsworth, maar niet die uit een bekende tekenfilm van de makers van de Simpsons.) Wat ook bekend is, is dat er een enorme berg theoretische problemen aan zijn. Kernfusie is er makkelijk mee op te wekken, en het is handig als je neutronenstraling wilt maken (dat wordt gebruikt door sommige wetenschappers voor andere experimenten). Maar al die nadelen bij elkaar maken het onmogelijk om er meer mee op te wekken dan het kost.
Daarom ook dat men professioneel bezig is fusiereactoren ten grootte van een gebouw te maken, die op een andere manier de fusie opwekken. Als het groot genoeg wordt is via deze andere manier het misschien wel meet energie op te wekken dan dat het kost.
Ik denk dat meneer in sprookjes gelooft als hij denkt dat hij zijn Fusor ook maar break-even kan laten draaien. Alle kennis die we hebben over de werking van een Fusor, alle kennis van de afgelopen 50 jaar, is tegen hem.
Maar oke, als het hem ondanks alles toch lukt krijgt ie wss wel een Nobelprijs.
Laatste edit 25-06-2010 17:44
Als dat maar goed gaat
.
Let op binnen kort ook zijn eigen bom zijn ze gek op in Amerika
ik ga er ook een maken
en dan het laten werken
die man kan beter zijn geld en moeite in een paar zonne panelen stoppe
altijd nog handig als de olie op is, en dit misschien wel gaat werken
lijkt me niet makkleijk om zo'n ding te bouwen
ik hoop voor hem dat zijn hoop bewaarheid wordt
Hij probeert gewoon zijn eigen ITER te bouwen. Laat dat maar over aan de experts...
Wetenschappers zijn al tientallen jaren bezig met het bouwen van experimentele kernfusiereactors voor honderden miljoenen dollars, en helaas blijkt het heel erg veel moeilijker te zijn dan gedacht om er één te maken die echt werkt. De verwachting is dat het nog tientallen jaren zal duren (tot minstens 2040 of 2050) voordat er een praktisch bruikbare kernfusiereactor is.
Denkt een groepje amateurs nou echt dat ze het beter weten dan die wetenschappers die er al zolang mee bezig zijn?
Ik wens ze veel succes maar geef ze weinig kans.
Het zou wel mooi zijn als we kernfusiereactors zouden hebben, dat is de ultieme schone en praktisch onuitputtelijke energiebron. Het is in feite hetzelfde proces als wat er binnenin de zon gebeurt. Je hebt dan dus je eigen mini-zonnetje op aarde.
Quote:
Nee, wat Suppes doet is legaal. De beste man werkt niet met gevaarlijke materialen als uranium en plutonium, maar met deuteriumgas. Deuterium lijkt erg op waterstof.
Mmmm al kloppen mijn bronnen is waterstof ook niet echt ongevaarlijk al doe je het goed
Laatste edit 26-06-2010 00:53 Laatste edit 26-06-2010 00:53
Antior: Nou in principe is er genoeg bewijs voor de werking van kernfusie, aangezien alle "normale" sterren op dit principe werken.
Al is het op aarde inderdaad nog (lang) niet uitvoerbaar, maar om het een sprookje te noemen gaat wat ver...
Maar 1 bezwaar tegen deze experimenten in een woonwijk is dat koude fusie nog altijd een plasma van 10 miljoen graden C/K (op die schaal maakt dat niet meer uit) nodig heeft om te werken. dat wil zeggen dat als het magnetisch veld faalt alles in de directe omgeving meteen verdampt.
Straks kunnen ze ook hun eigen kernramp meemaken.
@Thear: Waterstof is niet echt gevaarlijk, het is wel erg brandbaar. Maar het wordt ook bijvoorbeeld gebruikt als brandstof voor bussen.
Ik vind het al knap dat die man een kernfusie reactor werkend heeft gekregen! Met commerciele reactors wil het geloof ik nog steeds niet zo lukken.
Hij kan maar beter krachtstroom thuis hebben!
Wat ik alleen niet snap is waarom zo iemand bij gucci werkt als webdeveloper.. dat is toch ver onder zijn niveau. Dan moet hij dat werk wel heel leuk vinden
voor de buren is het te hopen dat het echt zo veilig is als in het artikel staat
@M-Cyclone: nee eerder hoogspanning 500.000v
Quote Tom-Servo:
Straks kunnen ze ook hun eigen kernramp meemaken.
nee dit is veilig op de hoge temperaturen na
het heet ook niet een kernreactor .maar een fusiereactor
@Squirrel:
Ik kan me niet voorstellen dat iemand commercieel heeft geprobeerd een fusireactor te krijgen aangezien de technologie dusdanig in de kinderschoenen staat dat het niet eens bekend is of het wel haalbaar is.
Quote Bimbo:
Hij probeert gewoon zijn eigen ITER te bouwen. Laat dat maar over aan de experts...
Als hij het leuk vindt en geen gevaar vormt voor zijn omgeving dan is het op z'n minst nutteloos voor de wetenschap maar leuk voor hem en op z'n hoogst maakt hij een doorbraak. In beide gevallen een positief resultaat dus.
Quote SmokeGFX:
Je bedoeld waarschijnlijk, een kernreactor die meer energie levert dan er in gaat. Break-even is nog steeds nutteloos.
Ik neem aan dat er financieel break-even bedoeld wordt. Aangezien het een hobbyproject is begrijp ik dat hij niet per se winst wil maken.
@vladimir:
In die zin is een fusiereactor bewerkelijker dan een splijtingsreactor. Je kunt het plasma denk ik niet echt heel snel koelen als er iets mis gaat.
Fusiereactoren zijn veel veiliger. Als je de brandstoftoevoer stopt, stopt de reactie. Bij een splitsingsreactor (huidige kerncentrales) kan de reactie juist uit de hand lopen. Het enige wat je kan doen is hem proberen te remmen door controlestaven in de reactorkern te stoppen die de neutronen proberen te absorberen die de reactie escaleren. Als dat al te laat is is er geen houden meer aan, omdat de 'brandstof' ten alle tijden in de reactor is. Dat ging er (onder andere) mis in Chernobyl.
Tegenwoordig kan men bij de meeste reactoren ook een vloeistof injecteren die de neutronen absorbeert, maar dan is de reactor wel meteen kapot. Daarnaast zijn er waterinjectiemethoden om de druk op de kern te reguleren, maar dit doet verder niets aan de snelheid van de reactie.
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: