Het lijkt er op dat Joop van Ooijen uit Giessenburg de woorden Jezus Redt toch echt van zijn dak moet gaan halen. De Raad van State heeft vandaag een nieuwe stap gezet in het juridisch getouwtrek om de kreet op het dak.
De gemeente Giessenlanden strijdt al twee jaar tegen de enorme kreet op het dak van Van Ooijen. Het college vindt dat de tekst, die goed te zien is vanaf de N216, in strijd is met de gemeentelijke welstandsnormen. De eigenaar moest de witgeschilderde dakpannen weghalen. De gemeente legde daarom een dwangsom van 15.000 euro op.
Van Ooijen vocht die dwangsom aan tot aan de Raad van State, maar heeft nu ook deze zaak verloren. De eigenaar zegt in het Algemeen Dagblad dat hij nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt. Van Ooijen vindt dat zijn grondrechten worden beperkt.
De Raad van State schrijft in het oordeel dat de gemeente geen dwangsom heeft opgelegd vanwege de inhoud van de tekst, maar puur vanwege de omvang en vorm ervan. "Er zijn voldoende andere manieren om de boodschap 'Jezus redt' tot uiting te brengen." Er is in Nederland in dit geval geen hoger beroep mogelijk na de Raad van State.
Foto