Duikers hebben in een scheepswrak in de Baltische Zee eeuwenoude champagne gevonden. De flessen dateren uit de jaren zeventig van de achttiende eeuw. De champagne is nog goed te drinken, aldus duiker Christian Ekstrom zaterdag.
,,Het was fantastisch. De drank had een zoete smaak, maar je proefde ook eikenhout en het rook sterk naar tabak'', aldus Ekstrom, die verder opmerkte dat er nog steeds bubbels in de champagne zaten. De gevonden flessen zijn naar specialisten in Frankrijk gestuurd, waar ze gedateerd werden.
Het gaat zeer waarschijnlijk om Veuve Clicquot, een soort champagne die vanaf 1772 gemaakt werd. Het schip was vermoedelijk onderweg naar Sint Petersburg om de drank af te leveren. De champagne is nu naar schatting 52.000 euro per fles waard.
Het scheepswrak ligt voor de kust van Aland, een autonoom deel van Finland. De overheid zal bepalen wat er met het schip en de champagne gaat gebeuren. De oudste nog drinkbare champagne tot nu toe is in handen van wijnhuis Perrier-Jouet, dat twee flessen heeft uit 1825.