Studenten aan de islamitische Aliah Universiteit in Calcutta, in het oosten van India, hebben geweigerd les te krijgen van een docente, tenzij de vrouw een boerka draagt. Dat heeft de docente, Sirin Middya, donderdag gezegd.
De studentenvakbond heeft alle vrouwelijke studenten en de acht vrouwelijke docenten opgedragen een boerka te dragen. Middya, die in maart werd aangesteld en zichzelf beschrijft als een vrome moslima, weigerde het kledingstuk te dragen.
"Ik heb geen probleem met het dragen van een boerka, maar als ik er een draag wil ik dat doen uit vrije wil", zei Middya. "De studenten hebben ons bedreigd en hebben posters opgehangen waarop staat dat diegene die tegen de boerkaregel zijn, naar huis kunnen."
Het bestuur van de universiteit had geen commentaar, maar rector magnificus Syed Shamshul Alam zei in een interview dat de docente is gevraagd om op een andere afdeling van de universiteit te gaan doceren. "Dit is een toevallig incident, er is geen kledingvoorschrift op onze universiteit", zo zei Alam.
Bijna een kwart van de bevolking van de deelstaat West-Bengalen, waarin Calcutta ligt, is islamitisch. Boerka's zijn dan ook een alledaags verschijnsel in islamitische wijken. Het kledingstuk wordt echter weinig gedragen in het overwegend hindoeïstische India.