Hackers stelen miljoenen met mini-bedrag creditcard
Een groep onbekende fraudeurs heeft in de VS meer dan 10 miljoen dollar verdiend door steeds minieme bedragen van creditcards en bankpassen te innen. Zogenaamd voor betalingen aan webshops, die in werkelijkheid niet bestonden.
De bedragen varieerden tussen de 20 dollarcent en 9 dollar, waardoor rekeninghouders meestal niet de moeite namen om te protesteren tegen de afschrijving van hun rekening.
Wel trokken consumenten eerder aan de bel bij de afschrijvingen van 20 cent omdat ze die eerder bizar vonden dan een hoger bedrag.
Elke kaarthouder werd maar één keer bedrogen om het risico op ontdekking te verkleinen. Meer dan een miljoen pashouders zijn zo voor het lapje gehouden, zegt de Federal Trade Commission (FTC), een Amerikaanse overheidsorganisatie die consumentenbelangen beschermt, tegenover de New York Times.
Banken hadden al evenmin argwaan. Bij webbetalingen is slechts de bank die de internetwinkel als klant heeft, verantwoordelijk voor restitutie van eventuele fraude. Dus de bank van de kaarthouders ging veelal niet tot actie over.
Als een bank die de shops bediende, wel op onderzoek uitging, dan werd ze gerustgesteld door nepwinkels: de fraudeurs plaatsten fakewebshops voor kantoorartikelen of elektronica op het internet, compleet met producten die nooit werden geleverd.
Ook huurden ze kantooradressen van hierin gespecialiseerde bedrijven. In werkelijkheid was daar niemand. De FTC heeft niet meer dan 100 duizend dollar aan bezittingen in Amerika kunnen achterhalen.
Wie de fraudeurs zijn, is niet bekend, zo schrijft de New York Times. De FTC heeft de fraude weliswaar boven water gekregen toen er toch consumentenklachten kwamen, maar de daders zijn onvindbaar.
Het geld is verdwenen naar bankrekeningen in Estland, Letland, Litouwen, Bulgarije, Cyprus en Kirgizië.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk is deze fraude niet om goed te praten, maar toch petje af voor de manier waarop deze fraude is georganiseerd
Volgens mij geen hackers, maar scammers die domme Amerikanen gegevens ontfutseld hebben. Het is ook niet nodig om zelf in de US te zijn.
Begrijp ik het goed dat ze op deze manier niet de pincode van die mensen hoefde te weten?
Dan is het inderdaad een hele slimme methode.
ze zullen wel veel meer dan 1 miljoen mensen hebben opgelicht om aan 10 miljoen dollar te komen door maar 20 cent af te schrijven
Ja, dat gaan we steeds meer en meer krijgen door al dat plastic geld....I prefer cash!
@Relpa: meestal moet ik ook cardnummeropgeven (inderdaad minder geheim dan pincode, maar dan moet iemand toch wel eerst de card in handen hebben gehad)
@emmertje: de manier waarop fraudebestrijding is geregeld is ook belabberd...banken willen geld verdienen..en als ze het kunnen verliezen proberen ze dat zover mogelijk weg te stoppen..als of het nooit gebeurt is...
jammer genoeg is geld het enige waar men vandaag de dag nog aan denkt...niet blij dat iemand je kwaliteiten ziet..nee blij dat iemand geld wil dokken voor zoiets doms als <vul je werk maar in>
@ledi: je geeft je cardnummer op....die bedrijven kunnen die cardnummers dus doorverkopen..daar ga je al...
@ledi, als ze maar genoeg 'willekeurige' rekeningnummers 'invoeren' zal er best een flink aantal van
iemand zijn
*Het boeit hen niet van WIE*
@Relpa: In winkels moet je vaak wel je pincode gebruiken bij je creditcard.
Heb een tijd bij de gamma gewerkt bv. en daar was het gewoon pas doorhalen en pincode invoeren..
@Peter_me: oei....skim apparaatje er op...pincode afgetapt EN een gekopieerd kaartje...en klaar is kees
pinnen is net zo veilig, het enige wat helpt is gewoon iedere rekening doorspitten en elk onbekende betaling uitzoeken wat het was, pas blokkeren en nieuwe aanvragen...
Henze: of gewoon zorgen dat je genoeg geld in je portemonee hebt om contant af te rekenen ( niet teveel natuurlijk )
Nadat ik een spel kocht voor de psp3 van mijn dochter, zijn er 3 maanden steeds 3 bedragen op de 24e afgeschreven van mijn visa met bedragen tussen de 32,45 en 39,90 euro.
Ik heb ze na bezwaar wel meteen weer teruggeboekt gekregen en werk intussen met een wachtwoord voor visa internet betalingen.
In mijn geval was de pspshop gekraakt en zijn de gegevens doorverkocht. Je kan er zelf niets aan doen, behalve je afschrijvingen online goed in de gaten te houden.
Overigens wel met mijn petje af voor de goede service van visa, een klein berichtje met vermelding van de onjuiste afschrijvingen en zonder problemen worden deze bedragen weer teruggeboekt.
Als je dan toch zo nodig moet jatten heb ik liever dat je twintig cent pikt van tien miljoen lui elk dan 1000 euro van een oud vrouwtje.
Toch vraag ik me af of dit niet even veel zoniet veel meer werk is dan gewoon eerlijk je brood verdienen.
Weinig origineel idee trouwens: Gus Gorman flikte het al in 1983, door de halve centen die in de salarisadministratie slopen en door de computer altijd naar beneden werden afgerond, gewoon door te laten sluizen naar zijn eigen salaris. Goed, dat was dan in Superman III, maar toch...
Quote Lennard:
Toch vraag ik me af of dit niet even veel zoniet veel meer werk is dan gewoon eerlijk je brood verdienen.
Ik heb nog geen miljoen verdiend
Maar vele kleintjes maken 1 grote
Quote Lennard:
Toch vraag ik me af of dit niet even veel zoniet veel meer werk is dan gewoon eerlijk je brood verdienen.
Het zal ongetwijfeld meer werk kunnen zijn, maar ik verdien geen 10 miljoen in dit leven, dus als je dan extra veel transactie "batched" is het lonender dan eerlijk je brood verdienen. Ze zijn immers niet te vinden
@vinkie: probeer daar binnenkort nog maar eens in de supermarkt mee te betalen (als die supermarktketens hun zin krijgen)
Dat was duidelijk een goede organisatie. Jammer dat de aanpak van die lui niet zo goed georganiseerd is.
Aangezien ze nog neit gepakt zijn waaren zxe schijnbaar toch goed genoeg georganiseerd!
@Milkman: Of ze werken nu in het geheim voor de overheid daar
Ik denk dat de Nederlandse belastingdienst ook wel interesse zou hebben in dit soort mensen. (als werknemer uiteraard)
@Relpa: wel waar, je moet bij steeds meer online winkels je 3d secure code meegeven (als je die hebt, niet iedere kaart heeft dat nog), maar sowiezo je cvc code (3 cijfers achter op de kaart). Dwz als het een bonafide webshop is.
Maar het is bijna een victimless crime, niet goed te praten, maar liever dit dan iemand op straat z'n schedel inslaan voor een paar tientjes
Geduld is een schone zaak.
Dat blijkt maar weer
Laatste edit 25-08-2010 08:28
natuurlijk, het blijft fraude en oplichting, dus het mag niet, maar niemand is voor meer dan $9 benadeeld
zoals deze mensen het deden, dat grenst aan een vorm van kunst
de bankwereld is wel wakker geschud door deze geniale aanpak
de bankwereld kan nu dus stappen ondernemen om herhaling en erger te voorkomen
kortom, deze fraudeurs verdienen het dat ze ermee weg komen
Mooie actie, zonder echt slachtoffers te maken... Zouden goede doelen ook moeten gebruiken x)
't Is me trouwens opgevallen dat weinig mensen het verschil weten tussen een credit card en een debit card. Ik zou maar eens googelen als dit voor jou klopt!
hopen voor de hackers dat ze niet alle rekeningen hebben kunnen vinden anders hebben ze een hoop geld maar kunnen het niet opnemen zonder betrapt te worden
Te lui om op eerlijke manier geld te verdienen....
ze hebben het slim aangepakt, hoewel dat de misdaad natuurlijk niet goemaakt
Zou me niets verbazen als de baas van Paypal op één dag alle creditcards van al zijn (miljoenen) klanten leeghaalt en onvindbaar is.
Bovendien sterft het op het internet van opgeslagen creditcard gegevens, een beetje hacker met verstand van standaard e-commerce pakketten moet er her en der toch wel een paar miljoen kunnen opduiken.
En dat blijkt dus.
Zelf denk ik, dat dit een topje van een immense ijsberg is, en dat de financiele crisis voor een groot deel ook te danken is aan dit soort acties.
Banken zullen het niet aan de grote klok hangen als ze digitaal zijn beroofd.
Quote
Relpa:
@ledi, 'credit cards' werken niet met pincodes
rekeningnummer en 'verloop-datum' is al genoeg geloof ik
*Geef mij't systeem van bv Ideal maar*
Laatste edit 24-08-2010 21:45 wel nee, Ledi heef gelijk.
Mijn Visa card heef wel degelijk een pincode. Zonder pincode is hij voor mij onbruikbaar maar scammers hebben hem TOCH kunnen kraken!
Uiteindelijk was ik in julie plotseling 700 euro armer maar gelukkig voor mij , kon de bank de fraude-afdeling dat terug draaien!
ze zijn behoorlijk slim, die scammers.
Zitten ook in China.. mijne was gekraakt door een onbekende chinese company..
Laatste edit 25-08-2010 12:29
Quote
Pyaasa-1:
Quote
Relpa:
@ledi, 'credit cards' werken niet met pincodes
rekeningnummer en 'verloop-datum' is al genoeg geloof ik
*Geef mij't systeem van bv Ideal maar*
Laatste edit 24-08-2010 21:45 wel nee, Ledi heef gelijk.
Mijn Visa card heef wel degelijk een pincode. Zonder pincode is hij voor mij onbruikbaar maar scammers hebben hem TOCH kunnen kraken!
Uiteindelijk was ik in julie plotseling 700 euro armer maar gelukkig voor mij , kon de bank de fraude-afdeling dat terug draaien!
ze zijn behoorlijk slim, die scammers.
Zitten ook in China.. mijne was gekraakt door een onbekende chinese company..
Laatste edit 25-08-2010 12:29 Je hebt een pincode om geld op te nemen, maar als je online iets koopt heb je deze niet nodig.
Het is natuurlijk strafbaar, maar vind het wel slim bedacht zoiets
Slimme hackers. De bedragen per kaart zijn dermate laag dat het mensen niet zo snel opvalt. Taktisch.
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: