De Anne Frankboom in Amsterdam is door de harde wind omgewaaid. De boom was in 2007 groot nieuws in de hele wereld. De eigenaar wilde de boom omkappen omdat hij ziek was.
De Bomenstichting en een aantal buurtbewoners wilden de boom behouden. Zij gingen zelfs naar de rechter om hun gelijk te halen. Uiteindelijk werd besloten dat de boom nog vijf tot tien jaar overeind zou blijven staan.
Met een speciale ijzeren constructie werd de boom, waarop Anne Frank uitkeek toen zij ondergedoken zat, gestut. Nu is het dan toch afgelopen met de boom.
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) noemt het een 'trieste dag voor de fans' van de Anne Frankboom. "Alles rond Anne Frank heeft natuurlijk grote betekenis", stelt NIOD-onderzoeker David Barnouw.
Barnouw denkt desondanks dat de boom beter af is met dit einde. "Eigenlijk had hij twee jaar geleden al uit zijn lijden verlost moeten worden." Hij stelt voor dat er snel een nieuwe boom wordt neergezet.
De Anne Frankboom waaide rond half twee om en nog geen half uur later stond een stuk ervan te koop op website Marktplaats. 'Origineel stuk van de Anne Frankboom die net is neergegaan!', staat in de advertentie. Het stuk dat te koop wordt aangeboden, is ongeveer 30 centimeter lang.