Een klein gedeelte van de pas gescheiden Zwitserse vaders, van huis en haard verlaten, vindt hulp en een luisterend oor bij een pilot-project aan de oevers van het meer van Zürich.
De protestantse dominee Andreas Cabalzar heeft het eerste opvangcentrum voor pas gescheiden vaders geopend in het Zwitserse dorp Erlenbach, niet ver van Genève. Het project heeft de aantallen aanvragen voor een verblijf in het huis iedere week zien stijgen.
"In 80 procent van de gevallen is het de vrouw die vraagt om een echtscheiding en blijft zij met de kinderen in het huis. Terwijl de vader zijn koffers pakt en het huis verlaat en kwetsbaarder wordt," vertelt Cabalzar aan Reuters. Het project begon in september 2009 toen vier mannen Cabalzar bezochten om hulp te vragen bij het scheiden van hun vrouwen. Na het verlaten van hun huis hadden de mannen in eerste instantie tijdelijk onderdak nodig en een plek om na te denken over hun situatie.
"In eerste instantie zoekt iedereen een dak boven zijn hoofd en een bed. Niemand is voorbereid op deze stap", vertelt Cabalzar. Hij zei dat het probleem doordringt tot alle lagen van de samenleving. Cabalzar biedt de mannen een huis en psychologische en religieuze steun als ernaar wordt gevraagd. De gasten betalen ongeveer 170 Zwitserse francs ($ 166) per week voor hun verblijf. Cabalzar is nu op zoek naar meer huizen. Sommige mannen blijven een paar dagen, anderen een paar weken, maar hij zorgt ervoor dat elk verblijf zo kort mogelijk blijft.