NIJMEGEN - Geen zwerm bijen of wespen. Evenmin een groepje krekels. En, de meest serieuze verdenking: ook al geen zangcicade, een exotisch insect uit Zuid-Europa dat onlangs nog in Amsterdam werd aangetroffen.
Het geluid dat uit een eik aan de St. Jacobslaan in Nijmegen opstijgt en menig voorbijganger vreemd doet opkijken, is door deskundigen gediagnostiseerd als de vriesinstallatie van bakkerij Peters.
De omwonenden willen het even nog niet geloven. "Dat geluid komt toch uit de boom en niet van het dak van de bakker", laat bijvoorbeeld buurman Bart Jansen verbouwereerd weten. Wetenschappelijk onderzoeker Adolfo Ibanez en een compagnon van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Wageningen zijn echter honderd procent zeker van hun zaak.
Gistermiddag klommen ze, op excursie naar vermoede uitheemse insectensoorten, met een trap de eik in om de vraag te beantwoorden die menig omwonende al weken bezighield: welke mysterieuze bewoner huist hier? De andere invalshoek van het geluid maakte alles duidelijk.
"Je hoort direct dat het gezoem niet uit de eik, maar van de bakkerij komt. De compressor echoot in de bladeren, waardoor voorbijgangers dénken dat het gezoem uit de boom komt."
Het apparaat heeft overigens wel degelijk een verrassend goede imitatie in huis van insectengeluid. Deskundige Ibanez was kort voor zijn klimtocht ook zelf nog overtuigd dat het om een cicade ging. "Geen krekel, maar een geheel eigen insectensoort." Hun 'gezang' is gewoonlijk niet in Nederland te horen, maar in Spanje en Zuid-Frankrijk. Veel Nederlandse toeristen denken overigens wel dat het dan krekels zijn.
Ibanez was geďnteresseerd, omdat hij voor het ministerie beestjes in kaart brengt die eigenlijk niet in Nederland thuishoren. "Er zijn honderden soorten cicades, van 2 millimeter tot 15 centimeter groot. Voor hetzelfde geld zit hier een vreemdsoortig exemplaar uit pakweg Australië of Latijns-Amerika. Dan hebben we weer een nieuwe uitheemse soort in Nederland", meldde hij vooraf nog likkebaardend.
Maar niets dus van dat alles. Bakker Marcel Peters is eveneens verrast. Hij heeft wel een vermoeden hoe het komt dat omwonenden niet al jaren gezoem horen, terwijl de vriesinstallatie al die tijd gewoon op het dak stond. "Ik heb hier de factuur, begin juni is er onderhoud gepleegd. Misschien dat daardoor wat veranderd is aan het apparaat? Ik zal ernaar kijken en proberen het euvel te verhelpen."