Gelderlanders kunnen aangifte doen via Skype
Inwoners van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland kunnen vanaf 1 november voor een aantal strafbare feiten aangifte doen via Skype met webcam. Het korps is de eerste politieregio in Nederland die deze mogelijkheid biedt. Met de nieuwe mogelijkheid kunnen mensen vanaf elke plek ter wereld op afspraak aangifte doen. Het enige wat mensen nodig hebben is een computer met internetverbinding, Skype, een webcam en een headset met microfoon. Op het afgesproken tijdstip neemt een medewerker van de politie via Skype contact op met de aangever. Vervolgens wordt allereerst de identiteit van de aangever vastgesteld, bijvoorbeeld doordat de aangever een paspoort of rijbewijs voor de webcam houdt. Daarna vindt de aangifte op de normale wijze plaats, met als enige verschil dat de politiemedewerker en de aangever niet in dezelfde ruimte zitten. Als de aangifte is opgenomen, wordt deze schriftelijk uitgewerkt en naar de aangever ter ondertekening verstuurd. De aangiftemogelijkheid maakt onderdeel uit van de aanpak van het korps van cybercrime, zoals heling via verkoopsites en hacken. De politie probeert aan de ene kant de kennis in de organisatie ten aanzien van deze vorm van criminaliteit te vergroten, aan de andere kant moet het voor burgers makkelijker worden aangifte te doen van zaken die met cybercrime te maken hebben. "Het 'aanboren' van nieuwe aangiftekanalen past bij deze aanpak", stelt het korps. Een politiewoordvoerder legt uit dat aanvankelijk alleen van zaken rond cybercrime via Skype aangifte kan worden gedaan, omdat per definitie dit soort strafbare feiten via de computer plaatsvinden. "De slachtoffers zullen er dan ook meer mee bekend zijn. Maar het is de bedoeling op termijn het aantal strafbare feiten waarvan aangifte via Skype kan worden gedaan, uit te breiden." De regio introduceerde onlangs ook al de mogelijkheid van telefonische aangifte.
Gerelateerde artikelen
Wat heeft dit voor zin? Het lijkt me beter om te zorgen dat er niet meer dan 95% van de aangiftes onbehandeld blijft dan weer een nieuw systeem erbij. Dat zet meer zoden aan de dijk.
@Invisible: Als je ieder idee wat tijdswinst kan opleveren op voorhand al afschiet, tja, dan moet je ook niet zeuren
Ik schiet het niet af, vraag alleen wat het voor zin heeft zolang er met 95% van de aangiftes toch niets gebeurd.
Overdrijven is een vak Invis, 95% lijkt me heel schromelijk overtrokken of je hebt wat cijfers door elkaar gehaald.
Telefonische aangifte lijkt me minder rompslomp dat het via Skype doen, maar ik kan me vergissen.
Ledi, een voordeel hiervan is dat de identificatie ook via een draadje kan worden afgehandeld
En als hun computer / laptop nu gejat is?
Het lijkt mij ook een heel gedoe, zeg. Je laptop zal dus maar gestolen zijn en daar wil je dan aangifte van doen. Ik heb zelf geen webcam of headset omdat ik daar een hekel aan heb. Moet je dat dus aanschaffen voor het geval dat.
Juni van dit jaar in het nieuws (door politie zelf naar buiten gebracht): 1,2 miljoen aangiftes in 2009. Hiervan worden 700.000 direct weggelegd zonder dat er iets mee gedaan wordt. Ongeacht personeelsgebrek of juist niet. Van de resterende 500.000 wordt met nog eens 150.000 niets gedaan. Je praat dus aan de basis al over 70% die gewoon in de vuilnis verdwijnt.
De stelling dat 95% onbehandeld blijft klopt dus inderdaad niet, dat moet ik toegeven. Gemiddeld wordt 30% in ieder geval even ter hand genomen.
(noot: andere bronnen geven 80% ter zijde leggen (afboeken) en 20% ter hand nemen)
Omdat het oplossingspercentage vervolgens maar rond de 23% is kom je op een afhandelingsscore van 8,6 resp 4,6% als je van de andere bron uitgaat.
Wat dus niet wordt opgelost is afhankelijk van je bron 95,4 tot 91,4%
Waarbij in de fase van wel opgelost zijn, maar niet tot een vervolging leiden omdat OM seponeert er nog eens een flink verlies optreed.
de 95% onbehandeld klopt als stelling niet, dat gaf ik al toe. De 95% zonder resultaat klopt al wel redelijk. De 95% onbestraft klopt helaas volledig.
In dezelfde publicaties overigens ook een erkenning van justitie dat 4 op de 5 bendes ongestraft blijven . . . . Ofwel: 80% van de misdaden dus ongestraft. Dat klopt dan weer volledig met de andere bron die meld dat 80% afgeboekt wordt.
een blondje komt een politie bureau binnen gewandeld: ik wil graag een afspraak maken voor een aangifte via skype
Invis, ook die 80% aan het einde is een verkeerde manier van berekenen, je hebt t over vier op de vijf bendes worden niet aangepakt. Of dat die bendes verantwoordelijk zijn voor alle criminaliteit... Verder zijn het enge cijfers maar ik ga er wel vanuit dat men dingen als een ruitje intikken en vandalisme eerder laat liggen dan een overval of inbraak met geweld. En zo zijn er meer dingen als appelen en peren te vergelijken. Wie weet wat deze toevoeging aan het systeem zal opleveren, puur afwachten en om het gelijk maar af te doen als ze doen er toch niets mee is te makkelijk en wordt ook jammer genoeg grif geslikt door veel mensen..
Kpuc, je hebt eigenlijk wel gelijk, en ja, ik ben cynisch. Geworden door de vele aangiftes die ik heb gezien, complete dossiers met alle bewijzen van diefstal tot en met gijzeling aan toe waar niets mee gedaan werd. . .
We zullen kijken of het werken gaat...
Als er dan meer aangiften komen, kunnen de politieagenten nog minder aangiften behandelen.
Leuk, die extra manier van aangeven. Mensen hoeven niet meer de deur uit voor iets wat vaak toch niet behandeld wordt (fietsdiefstallen, een ruitje intikken, enz.)
NL-overheid kennende gaat deze nieuwe ontwikkeling gepaard met een zooi informatie die onnodig ingewikkeld is en gedeeltelijk niet klopt
in Zweden zijn ze daar handiger in vind ik
zo veel handiger, dat ik die info vaak makkelijker begrijp dan info van de NL-overheid, ondanks mijn nog steeds 'hobbelende' Zweeds
Geef mij maar gewoon een politie-buro waar ik heen kan. Maar dat is hier al bijna onmogelijk.
*ik denk weer aan de vervlogen tijden van het 13th precinct in Manattan.*
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: