Buitenechtelijke seks is volgens de traditionele joodse wetten streng verboden, maar er zijn uitzonderingen...
Geheim agentes van de Israëlische geheime dienst Mossad mogen namelijk wel met de vijand naar bed wanneer dat het landsbelang ten goede komt. Dat schrijft rabbi Ari Shvat, een deskundige op het gebied van joodse wetgeving en moderne politiek. Volgens hem overtreedt een vrouw de heilige wetten niet als zij terroristen en andere vijanden verleidt om vitale, levensreddende, informatie binnen te halen.
De inzichten van Shvat zijn gepubliceerd in Tehumin, het jaarlijkse journaal van het Zomet Instituut op de Westelijke Jordaanoever, dat onderzoek doet naar de toepassing van de joodse wetten bij moderne zaken als technologie, medicijnen, politiek en veiligheid.
Volgens die wetten is seks voor het huwelijk zeker niet wenselijk, maar het is ook niet expliciet verboden. Maar er zijn wel technische bezwaren als een vrouwelijke agent getrouwd is. Shvat geeft er dan ook de voorkeur aan dat een ongetrouwde vrouw de vijand verleidt. Maar als een getrouwde agente op 'seksmissie' moet, dan zijn er technische foefjes: het beste zou dan zijn dat de agente gaat scheiden van haar man en direct na de missie weer met hem in het huwelijk treedt. Op deze manier maakt zij zich namelijk niet schuldig aan overspel.
Shvat haalt enkele voorbeelden uit de bijbel aan. Het bekendste voorbeeld is dat van Esther, die trouwde met de Perzische koning Xerxes en daarmee de levens redde van het Joodse volk. Maar hij wijst ook op Yael, een getrouwde vrouw die wordt genoemd in het bijbelboek Richteren. Yael verleidde de vijandelijke generaal Sisera, waarna zij een tentpaal door zijn hoofd joeg om haar volk te redden.
De beroemdste seksmissie (Honeytrap) van de Mossad is die van agente Cheryl Bentov. Zij deed zich in 1986 voor als de Amerikaanse 'Cindy' om atoomspion Mordechai Vanunu van Londen naar Rome te lokken.