De Engelse schilder David Hockney exposeert schilderijen gemaakt op zijn iPhone en iPad. Deze klassieke kunstwerken hangen de komende maanden in Parijs.
Het is een opmerkelijke stap. Een van de bekendste Engelse schilders van dit moment, David Hockney (73), is overgestapt op digitale kunst. Met de uitgebreide functies op zijn iPhone en iPad schildert hij klassieke kunstwerken. Dit bericht De Volkskrant donderdag.
De kunstwerken die hij maakt met zijn gadgets zijn zo goed dat ze de komende maanden in het Parijse Fondation Pierre Bergé-Yves Saint-Laurant hangen. Op grote wanden worden de schilderijen geprojecteerd.
Hockney begon met een schilderij van de zonsopgang bij zijn huis aan de kust van Engeland. Omdat zijn iPhone op zijn nachtkastje lag, kon hij vanuit bed schilderen. Na dit kunstwerk volgden vele stillevens van bloemen en een schilderij van de Eiffeltoren.
Het handige van digitaal schilderen is de verlichting op de schermen. Hierdoor kun je alles wat licht afgeeft, gemakkelijk vastleggen. "De luminositeit is geweldig", aldus Hockney in De Volkskrant. Daarnaast krijg je er natuurlijk ook geen vieze vingers van.
Naast de iPhone gebruikt de schilder ook de iPad voor zijn kunstwerken. Dit apparaat heeft de functie om de vordering van het kunstwerk vast te leggen, net als schilders Picasso en Armando zich lieten filmen. Hierdoor kun je tijdens de expositie in Parijs ook zien hoe Hockney te werk gaat. Ook bovenstaand schilderij werd gemaakt op een iPad.
Ontzettend handig natuurlijk, dat schilderen zonder kwasten, maar de functies zijn niet eindeloos. Het mengen van kleuren op de iPhone en iPad zijn lastig en het is moeilijk om diepte aan te brengen in een schilderij.