De joodse gemeenschap in Duitsland heeft donderdag voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een vrouwelijke rabbijn gewijd. Voorheen werden de joodse leiders, grotendeels mannen, nog ingevlogen vanuit het buitenland.
"Ik heb nooit gedacht dat rabbijn een mogelijk beroep zou kunnen zijn voor een vrouw", aldus de kersverse rabbijn, de 31-jarige in Oekraïne geboren Alina Treiger. Treiger krijgt de leiding over een joodse gemeenschap in Nedersaksen.
De vrouw emigreerde in 2002 naar Duitsland, nadat ze muziek had gestudeerd in Moskou. Ze werd gewijd tot rabbijn nadat ze een opleiding had gevolgd aan het Abraham Geiger College. Treiger behoort tot de eerste groep vrouwen die tot rabbijn is gewijd sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2006 werden de eerste mannelijke rabbijnen in Duitsland gewijd.
Treiger treedt in de voetsporen van Regina Jonas, die in 1935, tijdens het nazi-regime, de eerste vrouwelijke rabbijn in Duitsland werd. Jonas overleed in 1944 in Auschwitz. Sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn er in Duitsland wel enkele vrouwen als rabbijn aan het werk geweest, maar zij waren gewijd in het buitenland.
De wijding van Treiger is een teken van de groeiende diversiteit in de overwegend conservatieve joodse gemeenschap in Duitsland. Sommigen menen echter dat Treiger een pittige strijd zal moeten leveren met de gelovigen die gewend zijn dat de eredienst wordt geleid door een man.
De Duitse president Christian Wulff prees de wijding van Treiger als een teken van de levendigheid van de joodse gemeenschap. "Dit vervult niet alleen de joodse gemeenschap met blijdschap, maar laat ook zien dat de joodse gemeenschap -het gehele spectrum, van orthodox tot liberaal- krachtig wortel heeft geschoten in ons land", aldus Wulff.