Een Russische kunstenaar die wordt beschuldigd van het aanzetten tot haat, laat aan internetgebruikers de keuze of hij geëxecuteerd moet worden. Hij heeft plaatsgenomen op een elektrische stoel en internetters kunnen hem schokken toedienen.
Oleg Mavromatti vluchtte in 2000 naar Bulgarije om vervolging wegens aanzetten tot godsdiensthaat te ontlopen. De kunstenaar liet zich kruisigen in zijn kunstwerk Geloof je ogen niet.
Volgens Mavromatti hebben veel mensen gepleit voor zijn executie. Daarom besloot hij zijn vijanden tegemoet te komen.
“Altijd als een kunstenaar iets radicaals doet, vindt men dat hij gestraft moet worden en zelfs de doodstraf verdient. Dus ik heb besloten die mensen de kans te geven de ‘schuldige’ kunstenaar die ze zo haten, te straffen”, aldus Mavromatti tegen het Russische persbureau RIA Novosti.
“Laat maar eens zien hoe graag ze de executie uitvoeren. Ik betwijfel niet dat ze het echt zullen doen en ik wil aantonen dat de mensheid niet zo humaan is als hij zelf denkt.” Op de website svoichuzoi.org (vriend of vijand) kan men voor of tegen het toedienen van een schok stemmen.
Sinds zondag zit Mavromatti een week lang op een elektrische stoel, die is geprogrammeerd om vijf schokken te geven. Elke schok is krachtiger dan de vorige. De vijfde schok is dodelijk. Voor elke schok zijn honderd stemmen nodig. De schokken worden toegediend in het bijzijn van een arts en een elektricien.
Filmpje