Mannen scheppen er graag over op, maar alleen de bossprinkhaan kan met recht beweren dat hij de grootste testikels heeft. De grootste teelballen in verhouding tot zijn lichaamsmassa dan. Uit wegingen door wetenschappers van de universiteiten van Cambridge en Derby, blijkt dat de testikels van de Platycleis affinis veertien procent van zijn lichaamsgewicht innemen.
Als dat gewicht wordt vertaald naar de mens, zou de man teelballen ter grootte van zes pakken suiker hebben.
“Het is fenomenaal. De ballen nemen bijna de hele onderbuik van de bossprinkhaan in beslag”, zegt Dr. Karim Vahed, de leider van het onderzoek. Dat toont volgens Vahed aan hoe belangrijk voortplanting voor sommige soorten is. “Als je je genen niet kan doorgeven, is het afgelopen met je evolutie.”
Normaliter hebben dieren waarbij het vrouwtje met meerdere mannetjes paart, grote teelballen. Met grotere ballen kan een mannetje meer sperma produceren en de concurrentieslag met andere mannetjes winnen, om zijn kansen op voortplanting te vergroten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij chimpansees. Maar dit geldt niet voor bossprinkhanen. Uit tests blijkt dat de testikels inderdaad groter zijn als de vrouwtjes vaker paren. Maar de sprinkhanen met de grootste teelballen produceerden het minste sperma. De onderzoekers geloven dat de mannetjes het vrouwtjes niet willen overspoelen met sperma, maar vaker willen paren zonder hun spermareserves uit te putten. Bossprinkhanen bleken een uur na de daad klaar te zijn om opnieuw te paren, terwijl andere soorten met kleinere ballen dagenlang nodig hadden om weer op te laden.
Filmpje