Dieven worden steeds vindingrijker en dus moeten winkeldetectives dat ook. Schrik dus niet als u tijdens de kerstperiode op een Oostenrijkse kerstmarkt rondwaart en u plots een behaarde baby Jezus in de stal ziet liggen. De kribbe wordt namelijk de nieuwe uitvalsbasis van detectives.
In Oostenrijk is het de gewoonte dat baby Christus gespeeld wordt door een jonge vrouw maar die traditie werd dit jaar zonder pardon overboord gegooid. De jonge deerne werd vervangen door winkeldetectives die vanuit de kribbe nauwlettend de winkels in de gaten zullen houden tijdens de kerstperiode. Volgens hen maken gauwdieven geen schijn van kans tegen hun nieuwe observatiemethode.
Het hoeft niet gezegd dat er vanuit de christelijke hoek al een pak kritiek kwam maar daar lijken de detectives zich niet aan te storen. De woordvoerder vindt het een uitstekende en vooral onopvallende vermomming. Wanneer er dus plots een Jezus opstaat uit de kribbe, moet u niet meteen aan een verrijzenis denken maar eerder aan een dief die uw portefeuille probeert te stelen.