Het gezin Hernandez dacht enkele maanden geleden een gat in de markt van het zuiden van Californië gevonden te hebben. Ze staken al hun spaargeld in een 'Food truck', een rondrijdende eetkraam waar verschillende snacks gekocht kunnen worden. Om op te vallen werd het minibusje beschilderd met het hoofd van guerrillaleider Che Guevara. Maar 'Chef Che’s Argentine cuisine' schoot duidelijk in het verkeerde keelgat bij een aantal uitgeweken Cubanen die nu in de VS wonen.

Niet alleen de tekening van Guevara, die eind jaren 50 samen met Fidel Castro tegen het regime van dictator Batista vocht, was hen een doorn in het oog, ook het feit dat er snacks worden verkocht zoals de Fidel Castro empanada. De eigenaars zagen daarin nochtans geen probleem. Carolina Hernandez op nieuwszender Fox LA: "Ons uitgangspunt was: smaak voor het volk, kracht voor het volk. Ik had nooit verwacht dat we dergelijke negatieve reacties zouden krijgen. We zijn enkel maar een eetkraam. We hebben geen enkele politieke bedoeling." "Het feit dat ze iets op hun menukaart hebben staan met de naam Fidel Castro, dat is een klap in ons gezicht. Een eerste stap die ze moeten zetten is zoiets van de menukaart afhalen. Want voor ons staat Fidel voor moorden, terechtstellingen en iemand die families uit elkaar getrokken heeft", zegt Cristina Molina, die de naam Chef Che niets minder dan als een belediging omschrijft.

Hernandez: "Ik wil me verontschuldigen tegenover iedereen die zich aangevallen voelt. Dat was niet onze bedoeling. We wilden enkel het gewone volk van eten voorzien. En dat de mensen genieten van hetgeen ze eten."

Volgens voedingsexpert Hadley Tomicki op de website Grub Street Los Angeles moet er vooraf nagedacht worden over het gebruik van politieke iconen: "Wanneer deze eigenaars blijven toegeven dat ze geen politieke bedoelingen hebben of totaal niet weten hoe pijnlijk het verleden is voor hun medeburgers-emigranten uit Cuba, waarom gebruiken ze die beelden dan? Ze doen hetzelfde als al die mensen die een T-shirt met Che dragen zonder te weten wie dat is. Stop ermee om spanningen uit te lokken wanneer je geen politieke bedoelingen hebt." Foto