Bij een rondvraag onder Belgische en Luxemburgse topchefs blijkt dat het gebruik van insecten in de keuken momenteel nog allesbehalve ingeburgerd is. Nochtans zou het eten van insecten volgens de Verenigde Naties dé oplossing zijn voor de energieverslindende wereldwijde vleesproductie. Het onderzoek kwam er – raar maar waar – op initiatief van ongediertebestrijder Rentokil. Zij organiseerden een steekproef bij alle Belgische en Luxemburgse restaurants die minstens één Michelinster bezitten. Uit de rondvraag bleek dat bereidingen met insecten vandaag nog niet tot ons culinaire DNA behoren. Geen van hen biedt momenteel een bereiding op basis van deze diertjes aan. Verrassend was wel dat één op de vier topchefs verklaart dat hij toch zou durven overwegen om insecten te verwerken in zijn bereidingen in de toekomst. De culinaire innovatie en dito kruisbestuiving uit andere culturen dan onze Westerse, zouden daarbij de motivatie zijn. Ruim een derde van de topchefs heeft zelf ooit al insecten geproefd. Zes op de tien vond de smaak van de beestjes echter maar niets. Bij de tegenstanders klinkt vooral het argument dat er in onze gastronomische cultuur geen plaats is voor zulke bereidingen. Nochtans heeft één op de tien sterrenrestaurants al de vraag gekregen naar insectengerechtjes. Smakelijk filmpje
Bij ons kwam daarstraks een spin naar beneden zetten, zo aan een draadje van het plafond. Maar we hebben 'm gewoon gevangen en niet opgegeten. We hadden al wat bij de koffie!
heb wel eens gelezen dat de insekten, door hun nogal gasende spijsvertering voor 1/3 deel verantwoordelijkheid zijn van de co2 uitstoot op de aarde dus zoveel zal dat niet schelen als ze die kriebelaars intensief wereldwijd gaat kweken want dat kost ook energie
Je moet er toch niet aan denken. Insecten in z'n geheel, met heel het spijsverteringskanaal intact en met de inhoud in diverse stadia, dat zouden we moeten opeten??? Dacht het toch niet!!!!!!
Was van de zomer bij de Sligro en daar stond t vol met bakjes met die griezeltjes erin..... moet er nit aan denken de rillingen lopen over mijn rug (hopelijk een rilling van de gedachte en geen beesje)
Quote Mamsie: Je moet er toch niet aan denken. Insecten in z'n geheel, met heel het spijsverteringskanaal intact en met de inhoud in diverse stadia, dat zouden we moeten opeten??? Dacht het toch niet!!!!!!
idd! wie weet waar dat beestje wel niet gezeten heeft en wat ie allemaal wel niet gegeten heeft voor ie in de olie werd gegooid
Insecten mishandeling!!!!!!!!!!!!!!!!! Misschien iets voor de Insecten Bescherming? Is in China en omliggende landen overigens heel gewoon. Daar eten ze oa duizendpoten, zeepaardjes, schorpioenen.
Ach niets nieuws in winegums zit een bindmiddel gemaakt van insecten. En een spinnen soort uit het regenwoud smaakt naar krab. (goed naar Discovery kijken) Dus eigenlijk snap ik de ophef niet. We zijn het gewoon niet gewend. Maar dan moet je een Hindoe eens een broodje rosbief, Een Moslim een frikadel of een Indiër een glas melk geven. dan heb je pas echt de poppen aan het dansen.
@scubartdiver: Nou, met die frikadel hoeven ze bij mij ook niet aan te komen! Eén keer zo'n ding gekocht in mijn jonge jaren, nog niet half opgegeten. En daarna nooooooit meer!
@ mamsie ik neem altijd van die kipfrikandelen.. yummieejj ze verwerken al die troep zeer goed T_T alsof je make up doet op een lelijk meid en die er toch nog redelijk erna uitziet zelfde techniek
@Sennalientje: Als je in Nederland een beetje zoekt zijn er wel een paar restaurants die dit soort dingen op het menu hebben staan. Alleen geen sterren restaurants.
@jackjanjanus: Ik heb verschillende dingen geprobeerd en het meeste is echt niet vies of zelfs lekker. Maar ja voor sommige is het alleen het idee. Als je je daaroverheen zet gaat er een wereld voor je open
Zat gister per ongeluk te kouwen op een rupsje van een mot dat in een pakje gedroogde mangoschijfjes zat. Kan toch niet zeggen dat ik dat erg lekker vond. Heb het pakje maar weggeflikkerd, ook omdat er aan verscheidene mangoschijfjes vraatsporen zaten . Maar een goed gefrituurde sprinkhaan wil ik best eens proberen. Ik kan niet garanderen dat ik het lekker is, maar het zijn geleedpotigen. Zelfde fylum als krabben en kreeften. Waarom wel uit zee en niet uit de lucht?;)