EINDHOVEN - Een robotmannetje van 60 centimeter groot, dat kan praten en bewegen, gaat kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) helpen met het aangaan van sociale contacten. De robot is gebouwd door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in samenwerking met onder meer Philips.
De Wikitherapist, zoals het robotje heet, is wereldwijd uniek volgens onderzoeker Bibi Huskens van het Dr. Leo Kannerhuis in Doorwerth, expertisecentrum voor autisme.
De robot spreekt een kind aan als het door een infraroodsignaal loopt. Het mannetje stelt eenvoudige vragen om contact te maken, maar kan ook wat moeilijkere opdrachten geven. Als het kind in de war raakt, biedt de robot hulp aan.
Autistische mensen hebben vaak moeite met het voeren van gewone gesprekken en het maken van contact. De behandelaars hopen dat het robotje, dat zal handelen als een leeftijdgenootje zonder handicap, kinderen en jongeren met ASS uit hun tent lokt.
"Het mannetje is net als echte kinderen buitengewoon soepel, het kan gaan liggen en weer opstaan, op één been staan en zelfs tai chi-oefeningen doen", vertelt Huskens. De behandelaars zijn nu samen met de technici bezig programma's voor de Wikitherapist te schrijven. In het najaar gaat het Dr. Leo Kannerhuis echt met de robot werken. De kinderen mogen dan een naam voor het ventje verzinnen.
Het is de bedoeling dat de behandelaars de robot in de toekomst ook zelf kunnen programmeren en zo kunnen aanpassen aan de behoefte van een individueel kind. De TU/e bouwt een website voor de Wikitherapist, zodat gebruikers van elkaar kunnen leren en elkaars programma's kunnen overnemen. "Onze kinderraad heeft het robotje kortgeleden gezien en vond hem leuk. Autistische kinderen vinden veel dingen eng, maar dit mannetje niet. We hopen dat hij hen echt gaat helpen", aldus Huskens. Foto