Wat bezielt iemand om zonder pardon een prachtig hok met twee schattige jonge dwergkonijntjes achter te laten op een bospad in Soest. "Vreemd verhaal", verzucht Lucinne Schuyt van de Soester Vogelopvang.
Het hok is gevonden door een man die zijn hond uitliet. Hij bracht de vondelingen naar de Vogelopvang aan de Eemweg.
"De konijntjes zijn gedumpt, maar zien er keurig verzorgd uit. Goed hok, waar je wel honderd euro voor betaalt, met voer en een flesje water. Ze zijn netjes gedumpt, al is zon daad nit goed te praten."
Toch is dumpen met hok en al nog altijd minder bruut dan loslaten in het bos. "Tamme konijntjes redden het niet in het wild. Gaan dood. Worden gepakt door een roofdier of vinden niet genoeg eten."
Het kan nog wreder. "We hebben net een langharig konijn binnen, dat was gedumpt op de Spakenburgse vuilstort. Dat was helemaal erg. Die zat onder de klitten en heeft eerst een kappersbeurt gehad."
De dwergkonijntjes uit het bos hadden de mazzel dat hun hok op tijd is gevonden. Maar, zegt Schuyt ietwat cynisch, ga je nou toch dieren dumpen, doe het dan bij de Vogelopvang of een kinderboerderij. "Maar ja, dat gaat meestal niet ongezien." Dus heeft de anonieme eigenaar de twee aan hun lot overgelaten op het stille bospad. "Tja, hoe vertel je dat je kinderen", verzucht Schuyt. "Ik ben inmiddels veel gewend, maar het blijft idioot."
Ze vermoedt dat de diertjes in een impuls zijn gekocht. "De kids vonden ze zo schattig in de dierenwinkel. En dan valt het thuis toch tegen. Konijntjes zijn niet zo knuffelig en het hok moet worden verschoond."
Voor het duo, omgedoopt tot Mini en Cooper, wordt een nieuw baasje gezocht. Schuyt wil ze samen herplaatsen, want ze komen uit hetzelfde nestje en wassen elkaar voortdurend. Mini is nieuwsgierig en Cooper heeft wat meer geduld nodig. "De droomeigenaar heeft een tuin, maar tijd en aandacht voor dieren is nog vl belangrijker."