Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, dat is het niet. Het is het nieuwe spionagespeeltje van het Amerikaanse leger!
Een Amerikaanse producent van militaire apparatuur heeft een micro-vliegtuig gebouwd dat ingezet kan worden als spion. Het vliegtuigje heeft een spanwijdte van slechts 16 centimeter en zelfs de beste ornitholoog zou de geheime agent met een echte kolibrie verwarren. Het kleine toestel kan dus echt vliegen door te klapwieken, is in staat verticaal op te stijgen en te dalen, kan voor- en achteruit vliegen en kan zich zijdelings bewegen. Bovendien kan de radiografisch bestuurde vogel ook om zijn as draaien en stil in de lucht hangen.
De meesterspion luistert naar de naam Nano Hummingbird en weegt slechts 19 gram. Zij die even willen gluren bij de buren: tijd om drie miljoen euro bij elkaar te sparen, en houd er rekening mee dat het hebbedingetje op een enkele acculading ongeveer acht minuten kan blijven vliegen. Dus voor je het weet maakt je vogeltje een neerwaartse spiraal. Hoewel een kolibrie-achtig spionagetoestel uniek is, bestaat er wel al een dergelijk infiltrant-achtig vliegtuigje: de Global Observer, die met haar 22 miljoen euro wel net iets minder onopvallend de voyeur kan uithangen. Foto en filmpje