Veertien leden van het congres van de Amerikaanse staat Wisconsin zijn ondergedoken om te voorkomen dat een controversiële wet kan worden aangenomen. Ze zijn zelfs de staat ontvlucht om uit handen van de sheriff te blijven.
Steen des aanstoots is een nieuwe budgetwet van de Republikeinse gouverneur Walker. Daar zijn niet alleen grote bezuinigingen op ambtenarensalarissen in opgenomen, maar ook een verbod op collectieve onderhandelingen door vakbonden.
Omdat de Republikeinen de meerderheid hebben in het staatscongres, zou de wet makkelijk aangenomen worden als er over wordt gestemd. Maar om te stemmen is een quorum nodig van alle Republikeinen plus één Democraat. Om te voorkomen dat die marge er komt, hebben de oppositieleden de wijk genomen.
De Democraten zijn de staat ontvlucht omdat ze volgens de wet teruggehaald kunnen worden door een sheriff om in het congres aanwezig te zijn. Zijn bevoegdheid houdt echter op bij de staatsgrens.
"We willen deze wet vertragen. Het is een extreem wetsvoorstel dat deze staat tot op het bot verdeelt", liet een van de gevluchte Democraten weten, zonder te zeggen waar hij was ondergedoken.
Gouverneur Walker roept de politici op terug te keren. "Dit is respectloos tegenover de honderdduizenden ambtenaren die vandaag gewoon zijn komen werken en de miljoenen belastingbetalers die zij vertegenwoordigen."
Donderdag demonstreerden zo'n 30.000 mensen bij het congresgebouw van de staat tegen de wet.