Een federale rechter in de Amerikaanse staat Ohio heeft de executie van een veroordeelde sekteleider uitgesteld. De man kan zich zo aansluiten bij een rechtszaak die door vijf andere ter dood veroordeelden werd aangespannen tegen verschillende andere staten. De 56-jarige Jeffrey Lundgren beweert dat zijn overgewicht en diabetes het risico op onnodige pijn na het toebrengen van de dodelijke injectie, vergroot. Tegenstanders van de doodstraf beweren dat het gebruik van de dodelijke injectie ongrondwettelijk, wreed en pijnlijk is en dat de procedure vaak wordt uitgevoerd door onvoldoende medisch getraind personeel.
De doodstraf door injectie kwam in Ohio al eerder onder vuur te liggen bij een executie in mei. De ader die het medisch personeel koos voor de injectie bij de ter dood veroordeelde, een ex-drugsverslaafde, spatte uiteen toen de dodelijke chemicaliën zijn bloed binnendrongen, wat voor de man een martelende doodstrijd tot gevolg had.
Jeffrey Lundgren werd veroordeeld voor het doodschieten van een vijfkoppige familie in 1989. De familie was hem in 1987 gevolgd toen hij een sekte oprichtte nadat hij naast de post van dominee greep. Maar waarschijnlijk wilde de familie zich van de sekte distantiëren, waarop Lundgren hen vermoordde. Getuigen beweren dat de familie niet meer enthousiast was over de ideeën van de sekteleider, Lundgren beweert dat de bijbel hem opdroeg de familie om te brengen.