Ik heb helaas niet de mogelijkheid om zelf bijen te houden, maar heb wel de opleiding gevold, dus ik zal even iets toelichten:
@Whiteshade: Het is aangetoond dat bijen navigeren op de zon (zoek op 'bijentaal' ). Ze vliegen ook alleen maar overdag uit en zelfs dat enkel bij mooi weer. (Ook omdat bloemen niet opengaan als het weer slecht is.)
@heraux: suikerwater. Volwassen bijen groeien niet meer en leven puur op brandstof. Larven leven van stuifmeel, dat de bijen vanaf vroeg in het voorjaar verzamelen. Overigens houden de professionele imkers in Nederland zich nauwelijks met honing bezig. Hun kasten zijn vaak niet eens geschikt voor honingwinning. Zij houden de bijen puur voor het bestuiven van gewassen en hoe beter die bijen voor zichzelf kunnen zorgen, hoe liever het hun is.
Weliswaar zijn de meeste imkers in Nederland hobby-imkers, met soms wel vijftig volken of meer, maar die zitten grotendeels rond de steden en bestuiven hoofdzakelijk voor- achter- en volkstuinen.
Overigens, die stoffen waar de bijen afhankelijk van zijn voor hun immuunsysteem, heten populierensap. ;-) Dat is waar propolis van gemaakt wordt.
Imkers houden bijen in leven. De wilde volken gaan het waarschijnlijk niet overleven, dankzij de
varroa-mijt die zich ondertussen over heel Europa verspreid heeft. Helaas zijn de meeste bijenhouders hobbyisten. En een hoop daarvan hebben hele verlichte ideeën over 'de natuurmens' en weinig sjoege aan wetenschappelijke publicaties die hen vertellen hoe simpel het is om 'wintersterfte' te voorkomen. Nee, het ligt aan zendmasten en landbouwgiffen!
@lepeltjes: Ja, onder voorwaarden. De bijenkast moet dertig meter of meer van wegen en bewoonde gebouwen af staan, of omgeven zijn door een metershoge omheining. Dit is omdat bijen op een vaste hoogte vliegen tot ze iets tegenkomen wat interessant voor ze is. Als ze dus eerst over een omheining heen moeten hebben mensen op straat geen last meer van ze. Heb je een balkon aan de zonzijde van je huis, dan kun je daar bijenkasten op plaatsen. Informeer bij de NBV of je plaatselijke imkersvereniging. Nieuwe leden zijn altijd welkom en krijgen hun eerste volk vaak cadeau van de vereniging. Imkers zijn wel degelijk in staat een bijenvolk in leven te houden, mits ze er tijd insteken en
zich goed voor laten lichten. Een beetje vereniging organiseert ieder jaar cursussen en die zijn heel betaalbaar, uiteenlopend van basis bijenhouden tot expert honingproever.
Informeer ook bij de gemeente en zelfs de eventuele huisbaas/woningstichting en huurdersvereniging want buren kunnen klagen, en als ook maar één van hen allergisch is voor bijensteken, terecht. Het is vaak ook mogelijk bijen te houden op een volkstuintje. Deze hebben vaak vaste bepalingen. Het is wederom aan voorwaarden verbondn, maar eigenlijk hebben ze er alleen maar baat van, omdat de bijen veel geteelde groenten en fruit bestuiven. Het is zelfs mogelijk eens rond te gaan bij omringende landhouders om te vragen of je bij hun een paar kasten mag zetten. Veel landbouwers staan daar welwillend tegenover, omdat ze - zelfs als ze er geen direct baat bij hebben - het nut en het plezier van de hobby heel goed inzien.
Maar er zijn ook andere manieren om de bijenpopulatie te helpen. Als je toch een tuin hebt, kun je ook die bloemen en bomen planten waar bijen honing en stuifmeel uit kunnen halen. Het
Bijenhuis verkoopt zaadmengsels voor siergras, met 'wilde bloemen' waar bijen 'op vliegen'. Ook kun je 'nesten' plaatsen voor wilde, solitaire bijen. Deze leggen maar één eitje per keer en hebben daarvoor aan één gangetje genoeg. Neem een houtblok, boor daar wat gaten in en hang deze op een beschut, zonbeschenen plekje en je zult spoedig gasten hebben, zeker als je een aantrekkelijke tuin hebt.
@ledi: Nederland en Duitsland hebben een tamelijk uitgebreid stelsel van wetten dat de bijenhouderij omringt, en ik ga ervan uit dat de ons omringende landen dat ook hebben. Zo is het verboden om gif te spuiten op bloeiende gewassen. (Als een gewas niet bloeit kijken bijen er ook niet naar om.) Het is zelfs verboden om appelboompjes te bespuiten als er onder de boompjes paardebloemen bloeien, want daar vliegen bijen ook op.
Ook zijn bijenhouders verplicht besmettelijke ziektes zoals vuilbroed te melden bij het ministerie van landbouw. Het ministerie zal dan na inspectie overgaan tot vernietiging van de besmette volken - inclusief kasten. De imker wordt schadeloos gesteld, zodat hij nieuwe volken aan kan schaffen. Zou hij geen melding maken, dan is hij zijn volken alsnog kwijt aan de ziekte en gaan zijn mede-imkers niet blij met hem zijn.
De export van bloemen, groenten en fruit is één van de belangrijkste peilers van de Nederlandse economie, wat volledig door de overheid onderkend wordt, en bijen genieten een beschermde status. Men is
blij met bijenhouders.
De drie belangrijkste bedreigingen voor bijen zijn monocultuur (kunnen bijen niet van leven: in de bloeitijd is er opeens heel veel te halen, maar de rest van het jaar helemaal niets, reden dat de meeste imkers tegenwoordig rond de stad zitten); de varroa-mijt (zie de link hierboven, en echt, dit is al jáaren bekend); en het simpele feit dat bijenhouden een uitstervende hobby is. Want zonder imkers redden de bijen het niet.
Laatste edit 12-03-2011 19:58