DOETINCHEM - De drie jongens die vrijdagavond op de Terborgseweg in Doetinchem een straatrover overmeesterden, kunnen rekenen op een 'passend bedankje' van de politie. "Met deze mensen zijn wij heel content", zegt politiewoordvoerder Bert Top.
Vrijdagavond rond acht uur hadden de Turkse jongens Bekir Göl (21) en Cem Cakir (20) uit Silvolde hun auto geparkeerd bij de papierfabriek. "Bij een steegje kwam ons een Nederlandse jongen tegemoet", vertelt Bekir Göl. "Verderop stond een andere jongen die schreeuwde tegen ons: 'Houd 'm tegen'. Toen deze jongen zei dat de verdachte een oudere vrouw had beroofd, ging deze ervandoor."
Bekir Göl, Cem Cakir en de derde jongen, een uit Irak afkomstige Doetinchemmer, gingen erachteraan. Ze vonden de verdachte die geprobeerd had zich te verstoppen. Vlakbij hem lag een portemonnee. Bekir Göl, die tien jaar een zelfverdedigingssport heeft beoefend, nam de verdachte in de houdgreep. "Ondertussen belden we de politie."
Bekir. "Omstanders keken ons raar aan. Drie jongens als wij die een Nederlandse jongen vasthouden. Ze zeiden dat we de jongen moesten loslaten. Maar ik heb hem vastgehouden tot de politie er was."
Bekir is blij dat hij in actie is gekomen, zeker toen hij zag dat de eigenaresse van de portemonnee helemaal van de kaart was. "Ik heb het in mijn opvoeding meegekregen dat ik mensen moet helpen."