DEN HAAG - Ruim 33% van de prostituees zit regelmatig met een letterlijk 'kapotje' in de hand. Uit een onderzoek naar SOA's (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen), waaronder ook HIV (Human Immunodeficiency Virus) welke verantwoordelijk is voor AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) onder de risicogroepen in de regio Den Haag, blijkt dat condooms over het algemeen niet tegen dit medisch geweld betendig zijn. Bij éénderde van de prostituees gaat de condoom regelmatig kapot. Tevens blijkt uit het onderzoek dat 3,5 procent van de prostituees besmet is met HIV, het virus dat AIDS kan veroorzaken. Besmetting komt het meest voor bij verslaafde prostituees (22,2 procent) en transseksuele prostituees (20 procent). Onder de overige onderzochte vrouwelijke prostituees, was niemand hiv-positief.


In de periode April 2005 - Januari 2006 werden door de onderzoekers ruim tweehonderd prostituees geïnterviewd. Bijna 80 procent daarvan gebruikt condooms bij de omgang met klanten.

De GGD is van mening dat deze resultaten het belang van hun preventiebeleid hiermee duidelijk onderschrijven, waaronder het voorkomen van een 'kapotje' hoort.

Uit het onderzoek zou men verder kunnen concluderen dat migranten nog steeds een grote risicogroep vormen. In Den Haag is 0,6 procent van de Antillianen, 0,7 procent van de Surinamers en 1,8 procent van de Ghanezen besmet met HIV. Het landelijke gemiddelde over de gehele Nederlandse bevolking bedraagt 0,2 procent.

In Amsterdam bleek eerder dit jaar dat HIV bij prostiuees het meeste voorkomt bij transgenders (transseksuelen en travestieten). Gemiddeld 7 procent van de onderzochte prostituees is daar met HIV besmet. Bij transgenders ligt dat percentage op 17, bij drugsgebruiksters op 11.