De Braziliaanse politie zal voor het WK 2014 uitgerust worden met speciale 'Robocop' brillen waarin een uitgekiende gezichtsherkenning zit ingebouwd.
Een mini-camera die ingebouwd zit zal 400 gezichten per seconde kunnen checken en identificeren op 46.000 meetpunten per gezicht en de verkregen gegevens doorsturen naar een database waar tot 13 miljoen gezichten van mogelijke raddraaiers of criminelen opgeslagen zullen zijn.
Als er zich een 'match' voordoet zal er een rood signaaltje verschijnen op een scherm dat verbonden is met het systeem om de agenten te waarschuwen de benodigde actie te ondernemen of een arrestatie te verrichten.
De brillen zullen binnenkort getest worden bij voetbalwedstrijden en concerten.
Hoofdzakelijk zal het systeem gebruikt worden om gezichten in mensenmassa's te scannen tot een afstand van 50 meter, maar een verandering aan de instellingen maakt het mogelijk gezichten tot een afstand van 18 km te herkennen.
Politie chefs van Sao Paulo en Rio de Janeiro, die beiden sleutelwedstrijden zullen huisvesten hebben de systemen gedemonstreerd gezien.
Majoor Leandro Pavani Agostini van de politie van Sao Paulo looft vooral de 'discrete' mogelijkheden die het systeem biedt: 'je hoeft mensen niet te ondervragen of naar papieren te vragen, de computer regelt het allemaal.
Twee mensen kunnen voor het blote oog identiek lijken maar met 46.000 meetpunten kan het systeem niet bedrogen worden.
Men kan de database voorzien van een foto van iemand die betrokken was bij een vechtpartij op het veld en in de toekomst wordt hij er zó uitgepikt.
De Brazilianen zien verdere toepassingsmogelijkheden op allerlei locaties en evenementen, vliegvelden en bijvoorbeeld bus-terminals. Foto