Dyslectici maken vaak leesfouten, meestal doordat letters vrij veel op elkaar lijken. Dat gebeurt ook als deze letters bijvoorbeeld gespiegeld zijn. Grafisch ontwerper Christian de Boer heeft daar nu een oplossing voor. Hij ontwierp een lettertype waarbij letters meer van elkaar te onderscheiden zijn.
Op de website van De Boer staat uitgelegd hoe hij te werk is gegaan. Zo heeft de vormgever onder andere de openingen van letters veranderd, en ook hoogteverschillen gemaakt.
De Boer, kort geleden student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), ontving onlangs de eerste prijs bij de Smart Future Minds Awards in Amsterdam. "Er zijn ouders van dyslectische kinderen naar me toe gekomen, vol verbazing over hun kind dat al een uur zat te lezen, terwijl dat voorheen nooit gebeurde", vertelde De Boer na afloop van de prijsuitreiking.
Afbeeldingvolgens mij is het gelijk een test of je dyslectisch bent...
Zie je verschillen tussen dit en een normaal lettertype?
-ja, dan ben dyslectisch
-nee, dan is er niets aan de hand
@Delenn: nee, de d heeft een omhoogstaande buik en de b een hangende
@JW-XD: de letters hebben geen 'overbodige' versieringen zoals bijvoorbeeld het lettertype Times New Roman. Daarnaast probeert dit lettertype om verwarring door spiegeling te vermijden (zie mijn b/d verhaal, verder zie je de q als een kleine hoofdletter in plaats van gespiegelde p)
Voor dyslectici is dit niet logisch en worden er letters verwisseld of gespiegeld waardoor lezen lastig wordt.
Als het voor deze mensen werkt, prachtig toch! Volgens mij wordt het probleem ervan namelijk nogsteeds erg onderschat.
Doet mij wel altijd terug denken aan 6 VWO oefenexamen luistertoets Engels. Docent gaf de versie voor dyslecten (A3 formaat) aan de grootste galbak uit de klas: alsjeblieft, jij krijgt de mongolenversie. Dyslecten in mijn klas konden er overigens om lachen en gebruikten de 'normale' versie.
Ik weet nog niet zo zeker of dyslectici hier mee geholpen zijn. Niet elke vorm van dyslectie is gelijk. Er zijn ook mensen die fouten maken doordat ze de ei en de ie niet uit elkaar kennen of omdat de woorden te lang zijn en ze gaan raden. Dan heb je nog de mensen die wel kunnen lezen maar die fouten maken bij het schrijven en dat niet onder de knie krijgen. Dan heb de problemen met de z en de s, de eu en de ei, de ei en de ij, de f en de v, de au en de ou. Dubbele letters als dubbel d, dubbel t, dubbel f enz. Eindigen op d of dt of alleen t. Het heeft jaren geduurd voor ik dat een beetje door had. En nog maak ik regelmatig fouten die ik zelf niet zie. En dan heb je nog mensen zoals mijn zoon die in het Nederlands dyslectisch is maar in het Engels nergens last van heeft.
ik heb zelf dyslexie, maar ik vind de letters erg fijn, ze zien er speels uit.
ik wel zeggen dat mensen met dyslexie niet dom zijn! Ze zijn overal beter in vergelijking met een niet dyslectisch mens behalve als het om talen gaat.
PS: lang leve de rode lijn, waaraan je kunt zien of er fouten zijn
aan.