WASHINGTON - De Amerikaanse Commissie voor Indianenaangelegenheden heeft het gebruik van de codenaam Geronimo voor Osama bin Laden bij de militaire operatie, waarbij het Al Qaedakopstuk werd gedood, veroordeeld. Dat maakte Loretta Tuell, voorzitter van de commissie, dinsdag bekend.
Geronimo was een Apacheleider die in de negentiende eeuw vele jaren streed tegen de legers van Mexico en de Verenigde Staten. In 1886 gaf hij zich over. Tuell noemt Geronimo 'een van de grootste indiaanse helden' en vindt het ongepast hem te koppelen aan de meest gehate vijand van de Verenigde Staten.
"Dit ongepaste gebruik van indiaanse iconen en culturen vindt in onze hele maatschappij plaats en heeft een verwoestende uitwerking op indiaanse en niet-Indiaanse kinderen", zei Tuell. Tuell hoort bij de Nez Perce-stam en groeide op in het reservaat van de stam in de Amerikaanse staat Idaho.
Er stond al een bijeenkomst van de commissie gepland over de raciale stereotypering van indianen en het gebruik van de naam Geronimo voor Bin Laden zal daar donderdag ook aan de orde komen, aldus Tuell.
"Blijkbaar is het niet voldoende om een afro-Amerikaanse president in het Witte Huis te hebben om een einde te maken aan de meer dan tweehonderd jaar oude traditie waarin indianen als de vijand van de Verenigde Staten worden beschouwd en behandeld", schreef journalist Steven Newcomb voor Indian Country Today.
Nadat de Navy Seals Bin Laden hadden geliquideerd werd het Witte Huis daarvan op de hoogte gesteld via een bericht met de tekst Geronimo EKIA (enemy killed in action). Het Pentagon weigert commentaar op de kwestie te geven.
Jefferson Keel, president van het Nationale Congres van Amerikaanse Indianen, stelt dat 'Osama bin Laden onze gezamenlijk vijand was'. Sinds 2001 zijn 77 Amerikaanse indianen en oorspronkelijke bewoners van Alaska omgekomen terwijl ze de VS verdedigden in Afghanistan en Irak en zijn er meer dan vierhonderd gewond geraakt, aldus Keel.