"Obama bin Laden": De blunder werd in de afgelopen dagen zo vaak gemaakt door evenzoveel media (ook door enkele WMR-leden) dat het bijna is uitgegroeid tot een eigenaardigheid van het nieuws over de dood van Bin Laden.
Het is verleidelijk om te veel achter de samensmelting te zoeken (noem je de president een terreurleider?) of om er compleet aan voorbij te gaan (de namen klinken hetzelfde, big deal).
Taalkundigen en logopedisten verklaren waarom we constant deze fout te maken - maar niet andersom.
Typisch, hoe meer aanverwant twee woorden zijn, hoe meer kans bestaat dat ze worden vervangen voor een ander. Deze gelijkenis / verwantschap kan zowel fonologisch (op klank gebaseerd) of semantisch (op symboliek / betekenis gebaseerd) zijn, en er is enig bewijs dat overeenstemming op beide fronten de kans op deze fouten doet toenemen. Namen zijn meestal vreemd in dit opzicht omdat ze geen inherente betekenis hebben. Desalniettemin kan het verwarren van twee namen die hetzelfde klinken, maar die mensen aanduiden die politiek gezien wel ‘gelinkt’ zijn, maar elkaars ideeën niet delen, zeker ontstaan als een onschuldige fout.
Matt Goldrick, professor in de linguïstiek aan de Northwestern University legt uit:
Bij het oproepen van de klanken van de woorden hebben we ook onbewust te maken met andere woorden die qua geluid bijna hetzelfde zijn. Obama-Osama is hier een goed voorbeeld van. Deze twee namen delen zowel klank, hebben de zelfde lengte en worden doorgaans uitgesproken met dezelfde beklemtoonde klinker. Naast de soortgelijke klanken, is het waarschijnlijk dat de soortgelijke 'rollen' die Obama en Osama hebben gespeeld (beide zijn politieke figuren) bijdragen aan deze fout. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen de neiging hebben om de verkeerde naam bij beroemdheden te plaatsen. Ze verwarren de naam in verband met diens sociale rollen. Echter dit betekent niet dat wanneer mensen deze fouten maken dat deze personen vergelijkbare ideeën hebben - het betekent gewoon dat ze volgens je hersenen dezelfde sociale functie hebben. Dat de fout wordt gemaakt dat Osama ‘Obama’ wordt genoemd is alfabetisch bepaald. De b komt voor de s en daarom wordt die vaker ingevuld.