Je ziet het er niet aan af, maar macho's hebben het zwaar. De stoere heren halen veel van hun zelfbeeld uit het feit dat ze erg mannelijk zijn en juist die mannelijkheid is makkelijk te verliezen. Vaak proberen macho's een in hun ogen beschadigd imago te herstellen met agressie.
Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek in het blad Current Directions in Psychological Science. Macho mannen zijn heel erg bezorgd hoe ze overkomen op anderen. Wanneer ze aangetast worden in hun mannelijkheid nemen ze dat dan ook veel zwaarder op dan mannen die zich minder macho gedragen. Door middel van een experiment werd dit bevestigd.
De proefpersonen, allemaal mannen, werden in drie groepen onderverdeeld. De ene groep moest een heel vrouwelijke taak uitvoeren; het vlechten van haar. De tweede groep vermaakte zich met een neutrale bezigheid; puzzelen. De derde groep ging een partijtje boksen, behoorlijk mannelijk dus. Na afloop van de drie activiteiten mochten alle heren hun agressie loslaten op de boksbal.
Wat bleek? De mannen die haren hadden gevlochten sloegen veel harder dan de anderen. Volgens de onderzoekers komt dat door de sociale druk die de haarvlechters onbewust opgelegd krijgen van andere mannen. Uit de resultaten concluderen de onderzoekers dat mannelijkheid een sociale constructie is en daarom zo snel vervliegt. Macho's zullen dus altijd extra hun best doen heel mannelijk over te komen.