Wifi-verbindingen en internetkabels gaan deels verloren door de opwarming van de aarde. Ook telefoonverbindingen lopen risico, waarschuwt de Britse overheid.
Het Britse ministerie van Milieu heeft een alarmerend rapport uitgebracht over de gevolgen van de opwarming van de aarde en de invloed daarvan op de infrastructuur van het land. Er moeten maatregelen worden genomen om communicatie via Wifi en kabels te beschermen tegen de gevolgen van hogere temperaturen en toenemende vochtigheid.
Volgens het rapport zullen hogere temperaturen de reikwijdte van draadloze signalen beperken, terwijl overvloedige regenval de betrouwbaarheid van datzelfde signaal aantast. Droge zomers en natte winters zullen funest zijn voor zendmasten en ondergrondse kabels. Het rapport beschrijft zelfs de mogelijke impact van nieuwe vegetatie, vanwege de klimaatverandering, op de manier waarop signalen door de lucht reizen.
Storingen frustreren hulpdiensten
De opstellers van het rapport waren bij aanvang nog niet eens op zoek naar de gevolgen van de klimaatverandering op de ICT- en telecommunicatie-infrastructuur, maar kwamen er gaandeweg achter dat de impact ervan toch wel essentieel was voor het functioneren van de maatschappij. Uitval van of storingen in signalen zou hulpdiensten in noodgevallen kunnen frustreren.
Beleidsadviseur Ruth Davis van Greenpeace zegt tegen de Britse krant The Guardian dat het rapport maar weer eens aantoont dat de klimaatverandering een grotere, en soms onverwachte invloed heeft op het dagelijks leven. Zij zegt dat het rapport de noodzaak van het tegengaan van uitstoot van schadelijke gassen onderstreept.
Overigens laat het rapport de effecten van de klimaatverandering in brede zin zien, waarbij ook spoorwegen, wegen en energiecentrales geraakt worden. In de komende vijf jaar gaat de UK 200 miljard pond uitgeven aan infrastructuur, maar de regering staat onder druk van de economische crisis om te bezuinigen. Daarom wordt een appel gedaan op het bedrijfsleven.
De overheid wil de bedrijven wel ondersteunen in oplossingen. Dergelijke oplossingen zijn het meer weerbestendig maken van de infrastructuur, het afzien van winsten op de korte termijn in ruil voor een toekomstbestendige service aan klanten en samenwerking met investeerders en opleidingen om gezamenlijk vaardigheden en financiŽle mogelijkheden te ontwikkelen om die toekomstbestendige infrastructuur aan te leggen.