De Amerikaanse Immigratiedienst boort door episch falen tienduizenden immigranten een visum door de neus. De elektronische visumloterij bleek totaal niet random en moet opnieuw.
De Amerikaanse Immigratiedienst, onderdeel van Buitenlandse Zaken, gaat diep door het stof. Het heeft tienduizenden visumaanvragers blij gemaakt met een dode mus, want de jaarlijkse visumloterij is ongeldig verklaard en moet over.
Miljoenen mensen trachten elk jaar de VS in te komen via de zogenaamde 'Diversity Visa Lottery', een loterij speciaal voor mensen die geen schijn van kans maken via de reguliere immigratieprocedures.
De computer trekt uit deze miljoenen aanvragen willekeurig 90.000 ‘winnaars’, die de immigratiedienst mogen overtuigen dat ze geschikt zijn voor een van de 50.000 diversiteits-visa die jaarlijks worden verstrekt.
Ten minste, dat is de theorie. Ook dit jaar werden weer bijna 100.000 mensen uitverkoren door de computer. Maar al snel bleek dat de loterijcomputer door een programmeerflater totaal niet random was. Immigranten hadden zich een maand lang kunnen inschrijven, maar de computer selecteerde meer dan 90 procent van de winnaars uit de eerste twee inschrijfdagen.
Na ontdekking besloot de Immigratiedienst dat de loterij niet willekeurig en eerlijk was verlopen en over moest. Alle winnaars hebben pech, ze moeten gewoon weer meedoen met de nieuwe trekkingsronde, die in juli zal plaatsvinden.
De programmeerfout in de zelfontwikkelde loterijsoftware is inmiddels gefixt, melden anonieme ambtenaren beschaamd aan de Washington Post. Filmpje