Het Turkse parlement krijgt er na de verkiezingen van dit weekend negen leden bij die rechtstreeks uit de gevangenis komen. Dat blijkt uit de officieuze verkiezingsresultaten.
De negen gevangenen zaten in hechtenis voor pogingen tot staatsgrepen. Verder zouden ze banden hebben met Koerdische rebellen. Een van de coupverdachten is de populaire journalist Mustafa Balbay.
Balbay en wetenschapper Mehmet Haberal zijn gekozen voor de grootste oppositiepartij CHP, de gepensioneerde generaal Engin Alan won een zetel voor de nationalistische MHP. Onder de zes gevangen Koerden die zijn gekozen is Hatip Dicle, een prominente Koerd die eerder parlementslid was.
Waarschijnlijk komen de parlementariėrs in spe snel vrij. Ze moeten nog wel voorkomen bij hun rechtszaak. De autoriteiten hadden de laatste tijd enkele omstreden onderzoeken ingesteld naar kritische intellectuelen en Koerdische activisten.
De partij van de huidige premier Erdogan heeft de verkiezingen in Turkije gewonnen. Erdogan heeft niet genoeg stemmen gekregen voor een twee derde meerderheid, waar even op gerekend werd.