Een ongeduldige automobilist die bang was te laat te komen bij de fysiotherapeut heeft voor veel commotie gezorgd in het Gelderse Groesbeek. De man vertikte het om te wachten toen ruim honderd melkkoeien de afgezette straat overstaken naar het weiland. "Hij schoof het hekwerk eigenhandig opzij om zijn weg te kunnen vervolgen, wat grote paniek onder de koeien veroorzaakte”, zegt eigenares Marga Nillesen, die de onnozele actie vanuit haar boerderijwoning waarnam.
Het rundvee van Marga en haar man Martien stormde alle kanten op. Sommige koeien renden tot wel tweehonderd meter van de oversteekplaats, anderen vielen bijna in de sloot. "Eén van de runderen, Horst Siska 28, was zo in rep en roer dat ze in een gierkelder van bijna twee meter diep viel. De put hebben we altijd netjes afgedekt, maar tegen een springende koe van achthonderd kilo zijn ook die platen niet bestand”, aldus Marga, die samen met onder meer haar dochters, werknemer Marcel en schoondochter de overige beesten weer bij elkaar heeft gebracht.
De brandweer moest er uiteindelijk aan te pas komen om Horst Siska 28 uit de kelder te bevrijden waarin een gierlaag van ongeveer veertig centimeter stond. Bij de reddingsactie werd onder andere gebruik gemaakt van een bandage en een kraan. Marga: "Gelukkig is ze er zonder al te veel kleerscheuren vanaf gekomen: ze heeft alleen wat schaafwonden en verdikkingen bij haar knieën opgelopen. Na het ongeluk is ze schoongespoten en heeft ze lekker een plaatsje in het stro gekregen.”
De rundveehouders zijn blij dat het relatief goed is afgelopen en bekijken nu of ze verdere stappen ondernemen tegen de ongeduldige automobilist. Zij kennen de bestuurder, die een paar kilometer verderop woonachtig is en snappen daarom niet waarom hij geen enkel begrip kon opbrengen. "Iedere dag steken de koeien de weg twee keer over: een keer ’s ochtends en een keer ’s avonds. Tot dusver heeft dat nooit tot problemen geleid”, aldus de Groesbeekse. Foto