Amerika dreigt zichzelf in de problemen te brengen, als het schuldplafond voor de federale overheid niet binnen twee weken wordt verhoogd. Maar er is een oplossing: sla een munt met een waarde van 1.000 miljard dollar.
De Verenigde Staten dreigen zichzelf door politiek gesteggel financieel in de problemen te brengen. Wettelijk moet om de zoveel jaar het maximale leenbedrag voor de federale overheid worden aangepast en deze zomer moet dat opnieuw gebeuren.
Het huidige wettelijke plafond voor de Amerikaanse staatsschuld ligt op 14.300 miljard dollar. De feitelijke overheidsschuld heeft dat niveau inmiddels bereikt.
Als het Amerikaanse Congres niet binnen twee weken een wet aanneemt om het schuldplafond te verhogen, komt de federale overheid in de problemen met de financiering van overheidsuitgaven.
De technische problemen met het schuldplafond hebben niets te maken met de structurele leencapaciteit van de VS. Daar is weinig mis mee. Maar Republikeinen en Democraten steggelen al maanden over de voorwaarden voor het verhogen van het schuldplafond: moet er harder bezuinigd worden, mogen de belastingen omhoog?
Er is echter een manier om het wettelijke plafond te omzeilen, zo stelde een Amerikaanse blogger eerder dit jaar.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de bevoegdheid om een platina-munt te laten slaan en die een nominale waarde van 1.000 miljard dollar te geven.
Vervolgens kan minister van Financiën Geithner naar de Federal Reserve Bank van New York stappen en met de munt voor 1.000 miljard dollar staatobligaties terugkopen van de centrale bank. Schuld weg, klus geklaard.
Dit monetaire foefje komt wel neer op een vorm van 'geld bijdrukken'. Zie voor een uitgebreide uitleg het Nederlandse monetaire blog
Money for Nothing. Maar wie weet, als politici in Washington er niet snel uitkomen...
findus,
Kerel; even mijn reactie goed lezen he, ik heb erkent dat de wereldeconomie niet gezond is; dat Amerika daar mede schuldig in is kan ik niet ontkennen en dat doe ik ook niet. Ik denk trouwens dat dit onvermijdelijk is aangezien ze nou eenmaal een groot onderdeel van de wereldeconomie zijn.
Wat ik overigens wel wil stellen is dat er ongeloofelijk veel factoren zijn waar wij, als leken, niets van af weten. Onze discussie is dus redelijk nutteloos maargoed. En daarnaast, ik heb NERGENS gezegd dat het er niet toe doet dat er grote aantallen mensen sterven iedere dag. Ik wens ook niet dat je in het vervolg zulke uitspraken aan mijn adres maakt.
Ik heb overigens ook geen oplossing op het schulden-probleem en ik betwijfel het of die uberhaupt bestaat. Wat ik wel aanneem (of iig hoop) is dat, ook Amerika, de oplossing aanneemt die, in totaal, de minste schade aan de gehele wereld aanbrengt.
ik was er over aan het nadenken wat het effect zal zijn van ineenstorting van financiele systeem (al dan niet in de VS), let wel. muntreserves zitten veelal in amerikaanse dollars....
maar in ieder geval, wanneer de hele tering pleuris uitbreekt is de gouddekking van nederland niet zo slecht. we zouden het best redden als kikker landje omdat goud nu eenmaal stabiele waarde heeft,, we zouden de euro wel heel rap moeten laten vallen though, we kunnen niet in het vuur springen voor nubs als de perifere landen.
mijn hersenen protesteren wanneer ik probeer in te beelden hoe groot de pleuris zou zijn mocht de VS instorten. maar gigantisch zal hij zijn. en findus, als je het mij vraagt is het dat niet waard... over 50 jaar huppelen we toch achter china aan en dan is de VS niet meer de grootste. wedden dat we dan protesteren wat china allemaal wel niet doet... hoge bomen vangen veel winden en dat soort shit. ik geloof niet dat de VS zo slecht is of de rest zo goed, de wereld is gewoon gefixeerd op wat ze doen en daardoor wordt alles breed uitgemeten waar andere landen wellicht succesvoller dingen onder het tapijt weten te vegen,, meh,
/stopt caring
en findus, ik zou eerder deflatie verwachten als inflatie wanneer de VS crasht
export markt weg en bedrijven willen hun voorraden toch afzetten hè
Laatste edit 10-07-2011 00:13
De Paus: als die klok gelijk loopt met de werkelijkheid is het wel bizar.. $46,469 schuld per burger..
ach dan ga je je toch een beetje afvragen waar je nou eigelijk mee betaalt.. stukje papier, waarvan de waarde bepaalt wordt door hoeveel geld de overheid durft te lenen/bijdrukken..
en Findus of findous.. volgens mij is dat juist wat ervoor zorgt dat mensen honger lijden..
omdat de overheid leuk denk, nog een beetje geld, wordt het geld in jouw (of die van een amerikaanse) zak minder waard..
ookal overzie ik de gevolgen niet en ben ik geen econoom zou het hele gebeuren in laten storten misschien wel eens helpen.. mja of dat nou later gebeurd of nu, gebeuren zal het toch wel, want dit gebeuren loopt volgens mij gewoon op zijn dooie gemakje de afgrond in en sleurt alles en iedereen mee.
Laatste edit 10-07-2011 00:58
Quote
@Deniz:
@gloria:
Het verwend zijn is niet alleen iets van de jongeren. Oudjes kunnen er ook wat van. Dingen voor lief nemen heeft 0,0 met je leeftijd te maken.
let's bash the babyboomers!
maar even serieus,
@gloria, de problematiek komt voort uit voorgaande generaties... mensen die 20 jaar oud zijn besturen het land niet hoor. (top) managers zijn nog altijd babyboomers als ik even mag generaliseren. over 30 jaar mag je beoordelen hoe zwaar de huidige generatie X of Y, -wat de naam ook mag zijn- het opf*ckt, maar deze problematiek....
niet de schuld van de "jongeren". de jongeren zetten het huidige systeem gewoon naar hun eigen hand, omdat mensen natuurlijk altijd de grenzen van het toelaatbare opzoeken (hè, ik zou het wss ook anders willen zien maar die trend is ooit ingezet en als je niet eraan mee doet naai je jezelf)... wat de babyboomers niet hebben kunnen overbrengen op hun kroost is niet de schuld van de jongeren.
seriously, invalid argument. de jongeren zijn degene die de troep moeten gaan opruimen. die langer moeten werken om pensioentjes te betalen voor degene die er een janboel van gemaakt hebben.... is dat eerlijk?
of ik gelijk heb doet er eigenlijk niet toe, als ik in retrospect alleen maar heb kunnen aantonen hoe ondoordacht het is te stellen dat de jongeren de schuldige zijn lijkt me dat er genoeg bereikt is.
het enige effect overigens van de problematiek kan slechts zijn dat er nieuwe normen en waarden geschept worden om de problematiek in het vervolg te voorkomen, in ieder geval tot op dezelfde hoogte. de toekomstige generaties hebben nog genoeg andere gaten om in te springen. om een voorbeeld te geven: heel leuk 4 en 5 mei maar hoe kan iemand die geen wereldoorlog heeft meegemaakt, of ouders die het meegemaakt hebben, beseffen hoe ernstig het echt is. Zie hier een gat wat in ieder geval opnieuw ingesprongen zou kunnen worden. zeker in combi met machtshift op internationale toneel, immer stijgende wereldpopulatie en de stress voor grondstoffen als je dan ook nog eens eco-happy wilt zijn kun je ook de ontwikkeling van regionale weersextremen erbij in mengen.... zou zeggen dat het een recept voor rampen zou kunnen zijn, nietwaar? anyway, huidige problematiek -> echt niet -volledig- af te wentelen op jongeren.
aan.