Jongeren die veel actief zijn op online sociale media voelen zich af en toe net zo eenzaam als ouderen die veel alleen thuis zitten. Dat blijkt uit een Engels onderzoek. Ook in Nederland is dit een probleem: tweederde wil zijn vrienden vaker in het echt zien.
In Engeland noemen ze het 'Skin Hungry': men krijgt steeds meer behoefte aan fysiek contact in plaats van online contact. Ondanks de gemiddeld 243 online vrienden hebben 60% van de Engelsen eigenlijk gewoon weer behoefte aan een kop koffie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Engelse magazine Yours.
De sociale netwerken maken de jongeren lui: 60 % vindt het moeilijk om in het echt leven vrienden te maken, omdat het online zo makkelijk is. Onderzoekster Valery McConnel: "Achttienjarige Engelsen zijn net zo eenzaam geworden als 80-jarigen omdat ze het zijn verleerd om in het echt vrienden te maken. In het dagelijks leven moet alles steeds efficiënter waardoor er nergens meer tijd is voor een kort praatje. Jongeren gaan daarom in een geïsoleerde bubbel achter de computer zitten, zoals 80-jarigen achter hun televisie."
Ook Nederlanders hebben weer behoefte aan een kop koffie: tweederde wil hun vrienden vaker in het echt zien. Uit onderzoek onder 650 Nederlanders in opdracht van Bacardi blijkt dat een gemiddelde Hyver 112 vrienden heeft en een Facebooker 84, maar daarvan slechts vijf als 'echte vrienden' beschouwd. Eén op de vier ondervraagden ziet deze vrienden wekelijks, één op de vijf elke twee weken of maandelijks. Te weinig, vindt 63,8 procent.
Eerder concludeerde een Amerikaanse psycholoog al dat tieners die veel op sociale netwerken zitten meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Ook zouden ze slechter presteren op school. Het is niet alleen maar kommer en kwel rondom sociale media: zo bleek eerder dat ze mensen wel wakker houden en innovatiever maken.