Australische wetenschappers bestudeerden zes jaar lang de kijkgewoontes van 8800 volwassenen en kwamen tot de conclusie dat mensen die langer dan vier uur per dag voor de kijkbuis zitten, een veel grotere kans hebben om te overlijden dan mensen die minder tv kijken. Zo hebben de notoire tv-kijkers tachtig procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die hoogstens twee uur per dag kijken.
Bij al dat bankhangen tijdens het televisiekijken worden een boel spieren niet gebruikt en verbruikt het lichaam geen suikers en vetten. En zoals meerdere studies hebben aangetoond zijn samentrekkingen van spieren erg belangrijk voor het functioneren van het menselijk lichaam.
Van de volwassenen die werden onderzocht gingen degenen die het meest tv keken, het snelst dood. Leeftijd, geslacht, gewicht of gewoontes als roken werden niet meegenomen in het onderzoek.
Het lichamelijke nietsdoen zou je kunnen compenseren door regelmatig te bewegen, maar hoogleraar David Dunstan meent dat je gewoon beter de lange periodes van nietsdoen kan vermijden. "Of dat nu voor de tv is, tijdens het werk of in de auto."