LELYSTAD/DRONTEN - ,,Ik wil een berg. Een échte. In Nederland.” Met een knipoog schreef oud- wielrenner en journalist Thijs Zonneveld in verschillende landelijke columns over zijn wens om een berg in Nederland te realiseren.
Het leek allemaal één grote grap, maar naar eigen zeggen heeft Zonneveld serieuze plannen voor Flevoland. Dit lijkt hem dé ideale plek om een berg neer te zetten. Serieus plan of niet, misschien moeten Flevolandse inwoners toch maar rekening houden met de kans dat er een berg om de hoek komt te liggen. ,,Er zit natuurlijk een grappige ondertoon in, maar na alle reacties op mijn column ben ik er toch serieus mee aan de slag gegaan”, vertelt Zonneveld.
,,Ik moet eerst een plan hebben. Zo moet ik de ruimte die nodig is berekenen en kijken welk materiaal ervoor in aanmerking komt. Maar het moet lukken!” Om dit toch wel vreemde plan door te kunnen zetten, moeten gemeenten wel mee willen werken. Maar tot nu toe willen de gemeenten Lelystad en Dronten er niet veel over kwijt. ,,Omdat er nog niets concreets is, hebben we er geen mening over.” Een woordvoerder van de gemeente Lelystad zegt dat hij nog niets over de plannen heeft gehoord. ,,Het zou spectaculair kunnen zijn, maar ik heb werkelijk geen idee wat het inhoudt. Ik ken die hele Thijs Zonneveld niet”, zegt hij. ,,Er zouden eerst bergen verzet moeten worden voor er een berg komt.”
Als wielrenner ging Zonneveld regelmatig naar het buitenland om in de bergen te fietsen. Maar als het aan Zonneveld ligt kunnen Nederlandse bergliefhebbers in de toekomst thuis blijven. ,,Ik ben er nu pas kort mee bezig, maar zoals het nu gaat, durf ik niet te zeggen dat die berg er niet komt.” In zijn column lijkt hij meer overtuigd: ‘die berg komt er. Punt uit'. Flevolanders kunnen zo maar eens verrast worden. Dat de columns reacties uitlokten, is niet zo vreemd met teksten als: ‘gewoon een hoop beton op elkaar. Een metertje of tweeduizend de lucht in' en ‘het kan. Echt, het kan. Een berg met skipistes, een weg vol haarspelden, bobsleebanen en een Thialf in de ijle lucht'.
Dit lijkt ondenkbaar, toch zegt de journalist serieuze mogelijkheden te zien voor een berg in de Flevopolder. ,,Die hele polder is toch al een bedacht stuk land. Waarom zou er dan geen berg bij kunnen?” Het idee om hier een berg te plaatsen, zorgt bij veel mensen voor een lachstuip, maar de initiatiefnemer is al bezig met het kijken naar de financiële en economische haalbaarheid ervan. ,,Het moet uiteindelijk ook rendabel zijn. Dat is wel een uitdaging.” Een gemeente zou al hebben aangegeven dat ze het idee wel ziet zitten, maar of daar de gemeente Lelystad of Dronten ook tussen zit, wil de oud-wielrenner nog niet zeggen. Eerst nog een berg verzetten dus.