Het aantal huisdieren dat onder het mes gaat uit zuiver esthetische overwegingen stijgt, dat tonen Britse cijfers aan. Dit gaat van neusoperaties tot ooglifts en zelfs testikelimplantaten.
Het Britse verzekeringsbedrijf Petplan maakte de cijfers van een rondvraag bij Britse baasjes in 2010 bekend. Hieruit blijkt niet alleen dat er niet alleen een stijging van neusoperaties met 25 procent was in drie jaar, goed voor een totaal van 1,7 miljoen euro, maar er werd ook 1,1 miljoen uitgegeven aan ooglifts bij honden.
Een andere populaire ingreep is het plaatsen van testikelimplantaten, ook wel de 'Neuticles' genaamd. Dit zijn siliconen in de vorm van een boon, deze zijn beschikbaar in verschillende maten en moeten een gesteriliseerde hond helpen zijn trots en eigenwaarde te bewaren. De aanbieder van deze implantaten beweert op Neuticles.com dat ze een groot succes zijn, meer dan 250.000 huisdieren van over de hele wereld zouden hiermee rondlopen. Ook is liposuctie een populaire ingreep aangezien meer dan de helft van de Amerikaanse honden en katten met overgewicht kampt.
De trend van plastische chirurgie bij huisdieren lijkt te getuigen van groeiende ijdelheid bij huisdiereigenaars. Dit is echter niet zonder risico, een algemene verdoving bijvoorbeeld kan levensbedreigend zijn. Amerikaanse dierenartsen zijn tegen dit soort operaties, als ook het knippen van oren en staarten. Volgens Petplan zouden sommige procedures meer comfort bieden en het leven van een hond of een kat verbeteren. Toch beweert de Amerikaanse dierenarts Marty Becker dat deze operaties niet uitgevoerd worden tenzij er een medisch, onderliggend probleem is. "Een facelift kan de hoeveelheid hangende huid beperken, zodat een hond met huidoverschot bijvoorbeeld opnieuw kan zien. Neusoperaties kunnen ademhalingsproblemen bij huisdieren met een platte neus verbeteren."