Steven Strijckers woont al 10 jaar in Nederland. De 34-jarige Belg, die oorspronkelijk uit Genk komt, probeert al al die jaren de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Dat loopt echter spaak op n punt. "Volgens de Nederlandse overheid spreek ik onvoldoende Nederlands."
"Ik moet nu een taalexamen afleggen om Nederlander te worden, maar dat weiger ik", aldus Strijckers. De Genkenaar woont sinds 2001 met vrouw en kinderen in het Limburgse Munstergeleen. Ook werkt hij daar al jaren. "Ik voel me meer Nederlander dan Belg", vertelt hij tegenover Het Belang van Limburg.
Dat is echter niet genoeg om genaturaliseerd te kunnen worden. Bij de gemeente Sittard-Geleen moest ik een document inleveren waaruit blijkt dat ik voldoende Nederlands spreek. Op zich is dat al absurd, ik spreek al mijn hele leven Nederlands, maar ik heb het dan toch maar gedaan.
De problemen begonnen daar echter pas. "Wie Nederlander wil worden, moet een diploma of getuigschrift voorleggen van een middelbare schoolopleiding, met een voldoende voor Nederlands. Probleem is dat ik dat niet heb. Ik ben maar tot het derde middelbaar naar school geweest. Daarna ben ik op leercontract gegaan."
Steven moet nu een taalexamen afleggen. Dat weigert hij echter. "Ik ben altijd de eerste die zegt dat iemand een inburgeringscursus moet volgen als hij de taal niet spreekt, verstaat of begrijpt. Maar ik spreek Nederlands, h. Dit is belachelijk, n discriminerend."