Bezorgde ouders krijgen van Ford een manier om hun kinderen veiliger de weg op te laten gaan. Op IFA 2011 in Berlijn presenteert de automaker een programmeerbare sleutel waarmee onder meer de maximumsnelheid van nieuwe modellen verlaagd kan worden.
Met de programmeerbare sleutel kunnen ouders de maximumsnelheid verlagen tot 140 kilometer per uur, als hun kroost de weg opgaat met de familie-auto. Maar het is ook mogelijk om het volume van de autoradio te begrenzen. Andere mogelijkheden zijn extra waarschuwingen voor het omdoen van de gordel, en voorkomen dat veiligheidssystemen worden uitgezet.
Sync-systeem volgend jaar naar Europa
De sleutel is onderdeel van Fords Sync-platform, een boordnavigatie- en entertainmentsysteem dat samen met Microsoft ontwikkeld is. Zowel Sync als MyKey is al langer verkrijgbaar in de Verenigde Staten en zal vanaf volgend jaar ook in Europese modellen worden toegevoegd. De nieuwe Ford Focus is het eerste model waarin de MyKey-functie te vinden zal zijn.
Ford onderbouwt de noodzaak voor MyKey met Europese statistieken die aangeven dat jongeren onder de 25 jaar drie keer zoveel kans op een ongeluk hebben dan meer ervaren bestuurders. De autofabrikant zegt dat 15 procent van ondervraagde jongeren enorm ongelukkig zou zijn met het inperken van snelheid en audiovolume. Maar Ford zegt ook dat bijna de helft van hen het geen probleem vindt als ze zo meer toegang krijgen tot de gezinsauto.