De Nederlander Frans Willeme maakte afgelopen weekend kans om de eerste buitenlandse burgemeester van Duitsland te worden. In de strijd om de post van de Duitse plaats Nordhorn in de deelstaat Nedersaksen had hij één tegenkandidaat, Thomas Berling. De Duitser is de kandidaat van de SPD en Willeme de kandidaat voor het CDU, de FDP en de lokale partij Pro Grafschaft.
Het is sinds de jaren negentig mogelijk dat een Nederlander zich kandidaat stelt bij verkiezingen in de Duitse grensstreek. Mocht hij als winnaar uit de bus komen dan is zijn baan niet te vergelijken met het burgemeesterschap in Nederland. Bij onze oosterburen gaat het vooral om een ceremoniële functie.
In Nederland is Willeme lang burgemeester geweest. In 1988 werd hij burgemeester van de gemeente Denekamp en toen deze gemeente in 2001 samenging met de gemeenten Weerselo en Ootmarsum mocht hij zich burgemeester van de gemeente Dinkelland noemen.
Op 1 maart 2008 werd hij echter na een bestuurscrisis als burgemeester van deze gemeente ontslagen. De crisis in de gemeente ontstond toen drie wethouders eind 2007 het vertrouwen in Willeme hadden opgezegd. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst besloot daarna om hem eervol te ontslaan.
Niet alleen in de plaats Nordhorn zijn verkiezingen. In de hele deelstaat Nedersaksen zijn vandaag verkiezingen voor nieuwe gemeenteraden en burgemeesters.
Foto (Red. Update 1: Frans Willeme uit Twente verloor in de grensstad met 57 stemmen verschil van zijn Duitse tegenstander Thomas Berling. Update 2: Door een hertelling is de Nederlander nog steeds in de race om het burgemeesterschap. Het wachten is op de uitslag daarvan.)
Uhm moderators. Mag ik jullie wijzen op de volgende internetwet/drogreden die dhr. Belgarath zojuist aandroeg:
Reductio ad Hitlerum
Reductio ad Hitlerum (ook: argumentum ad Hitlerum) is een drogreden, voor het eerst naam gegeven door de ethicus Leo Strauss. Het is een woordspeling op reductio ad absurdum.
Een Reductio ad Hitlerum is een redenering in deze vorm: "Adolf Hitler (of de nazi's) was X, dus X is slecht." Omdat Adolf Hitler door vrijwel iedereen als slecht wordt beschouwd, lijkt het een correcte redenering, maar de drogreden wordt duidelijk wanneer men bijvoorbeeld vegetarisme invult: "Adolf Hitler was een vegetariër, dus vegetariërs zijn slecht."
De ongeldigheid van de bovengenoemde redenering is algemeen aanvaard. In de praktijk loopt (in overeenstemming met de Wet van Godwin) een discussie over een bepaald persoon (vaak een leider of politicus) echter vaak uit op een vergelijking met Hitler of de nazi's. Het voorbeeld van de vegetariërs wordt dan wel aangehaald om de onjuistheid van het argument aan te tonen.
De Reductio ad Hitlerum is een zogeheten genetische drogreden, waarbij de oorsprong van een argument bepaalt of het argument juist is of niet.
(Bron Wikipedia).
Ik zo u vriendelijk willen vragen dit topic te sluiten)
Laatste edit 12-09-2011 14:43
@TrevoriuS:
(bron Wikipedia(vervolg))
De wet van Godwin is een aforisme over de internetcultuur dat oorspronkelijk in 1990 door Mike Godwin bedacht werd. De wet stelt:
As an on-line discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1.
Naarmate online discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi's of Hitler één.
Omdat Godwin de meme van nazi-vergelijkingen in discussies op Usenet te aanvallend vond en in strijd met de logica, stelde hij de wet op als een tegenmeme. De memetische functie van de wet is niet een eind te maken aan discussies, maar om deelnemers aan een discussie bewuster te maken van de vraag of een vergelijking met de nazi's of Hitler gepast is, of simpelweg een kwestie van te ver doorgevoerde retoriek.
Richard Sexton houdt echter vol dat de wet een herformulering is van zijn bijdrage op 16 oktober 1989:
Een USENET-discussie heeft duidelijk zijn beste tijd gehad zodra een van de deelnemers met Hitler en de nazi's komt aanzetten.[1]
@Zatan:
Die wet is eerder van toepassing op discussies over welke energie drink het beste werkt om dat uiteindelijk via een flamewar, hitler, satanisme en andere sinistere onderwerpen totaal het spoor te verlaten.
Een onderwerp als het Duitse burgemeesterschap vervult door een Nederlandse en de bijbehorende rol van een burgemeester in hiërarchische structuur enige ironie heeft met betrekking tot WO2 en daarom in mijn ogen relevant, zelfs logisch gevolg van het onderwerp.
Het koste maar vier reacties om tot het onderwerp te komen wat in mijn optiek verrekte snel is. Ik heb daarom mijn eigen "wet" ontwikkeld.
Naarmate het onderwerp van een artikel meer verband vertoont met Nazisme of Hitler de kans op een reactie die het nazisme of hitler hierbij betrekt de 1 nadert.Het enige logische gevolg van het quoten van de wet van godwin is volgens mij dat er een "lolbroek" komt die in andere discussies random iets over hitler gaat typen omdat er altijd mensen zijn die vinden dat internet restrictieloos moet zijn, dus ook morele restricties.
Laatste edit 12-09-2011 16:55
aan.