De Nederlander Frans Willeme maakte afgelopen weekend kans om de eerste buitenlandse burgemeester van Duitsland te worden. In de strijd om de post van de Duitse plaats Nordhorn in de deelstaat Nedersaksen had hij één tegenkandidaat, Thomas Berling. De Duitser is de kandidaat van de SPD en Willeme de kandidaat voor het CDU, de FDP en de lokale partij Pro Grafschaft.
Het is sinds de jaren negentig mogelijk dat een Nederlander zich kandidaat stelt bij verkiezingen in de Duitse grensstreek. Mocht hij als winnaar uit de bus komen dan is zijn baan niet te vergelijken met het burgemeesterschap in Nederland. Bij onze oosterburen gaat het vooral om een ceremoniële functie.
In Nederland is Willeme lang burgemeester geweest. In 1988 werd hij burgemeester van de gemeente Denekamp en toen deze gemeente in 2001 samenging met de gemeenten Weerselo en Ootmarsum mocht hij zich burgemeester van de gemeente Dinkelland noemen.
Op 1 maart 2008 werd hij echter na een bestuurscrisis als burgemeester van deze gemeente ontslagen. De crisis in de gemeente ontstond toen drie wethouders eind 2007 het vertrouwen in Willeme hadden opgezegd. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst besloot daarna om hem eervol te ontslaan.
Niet alleen in de plaats Nordhorn zijn verkiezingen. In de hele deelstaat Nedersaksen zijn vandaag verkiezingen voor nieuwe gemeenteraden en burgemeesters.
Foto (Red. Update 1: Frans Willeme uit Twente verloor in de grensstad met 57 stemmen verschil van zijn Duitse tegenstander Thomas Berling. Update 2: Door een hertelling is de Nederlander nog steeds in de race om het burgemeesterschap. Het wachten is op de uitslag daarvan.)